KİTAP OKUYAN UZUN YAŞIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Günde en az yarım saat kitap okuyanların hiç kitap okumayanlara göre ortalama olarak iki seneden uzun yaşıyor.

Social Science and Medicine’ de yayınlanan araştırma haftada üç buçuk saatten uzun süre kitap okuyanların 12 senede ölme ihtimallerinin yüzde 23, üç buçuk saatten az okuyanların yüzde 17 az olduğunu gösteriyor.

Yale Üniversitesi uzmanları araştırmayı 50 yaşın üzerindeki 3635 kişiyi, kitap okumayanlar, her gün en az yarım saat kitap okuyanlar ve her gün yarım saatten uzun süre okuyanlar olmak üzere üç gruba ayırarak gerçekleştirildi.

Kitap okuyanların çoğunun kadın, kolej eğitimli ve yüksek sosyo-ekonomik gruptan oldukları görüldüğü için sonuçlar bu faktörler ve ayrıca yaş, ırk, depresyon, evlilik durumu ve işlerine göre ayarlandı.

12 sene sonunda kitap okumayanların yüzde 33’ ü ölürken kitap okuyanlarda ölüm oranı yüzde 27 olarak bulundu.

Kitap okuyan ve okumayanların yüzde 80 mortalitesi (grubun yüzde 20’ sinin ölmesi için geçen zaman) kıyaslandığında okumayanların 85 ay okuyanların 108 ay yaşadıkları hesaplandı.

Bu, kitap kurtlarının 23 ay yani 2 sene daha uzun yaşadıkları anlamına geliyor.

Araştırmaya göre, gazete, dergi okuyanlar da uzun yaşamakla beraber ilişki o kadar kuvvetli değil.

Bu ilginç araştırma, bir ilişkiyi ortaya koyuyor kitap okuyanların neden uzun yaşadıklarına bir açıklama getirmiyor.

elderly reads book ile ilgili görsel sonucu

Kitap okumak neden hayatı uzatıyor?

Bu soruya kesin ve net bir cevap vermek mümkün değil.

Bana göre daha çok kitap okumak daha sağlık bir hayat tarzı ile ilişkili olabilir; mesela çok kitap okuyanlar daha iyi besleniyor olabilirler.

Gerçi, kitap oturarak okunduğuna göre kitap okuyanların daha uzun süre hareketsiz kaldıkları düşünülebilir ve bunun hiç de sağlıklı bir şey olmadığı ortadadır ama bu, elbette okumaya meraklı olanların yeteri kadar hareketli olmadıkları manasına da gelmez.

Ben asıl hangi tür kitapların okunduğunu merak ettim: Bilimsel veya politik kitaplar mı, tarih mi, gezi mi, bilim kurgu mu, polisiye mi, aşk mı, sağlık mı ya da başa bir tür mü?

Bu sorulara cevap arayan bir araştırmanın sonuçları da çok ilgi çekici olacaktır.

Gelelim neticeye

Okumak hayatı uzatmasa da fark etmez, okumak insanı mutlu eder, bilgi sahibi olmak, insanın hayâl dünyasının genişlemesi uzun yaşamaktan da evlâdır.

Ben de bu araştırmadan destek alarak kitaplarımı okumanızı tavsiye ediyorum ve bu araştırmada bildirilen de daha uzun yaşayacağınızı garanti ediyorum.

İnanmayan okusun ve görsün.

Kaynak:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277953616303689

Siz de yorumunuzu paylaşın: