UYUŞTURUCU MAFYASININ YERİNİ İLAÇ FİRMALARI MI ALIYOR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Prof. Dr. Cankat Tulunay’ ın yazısı:

İlaç firmaları karlarını artırmak için iptila yapıcı (morfin, oxycontin, codein gibi) ağrı kesicileri halka pompalıyorlar.

‘’Organic Consumers Association’’ a göre ilaç firmaları epidemic opioid iptilası yaratıyor. Uzun etkili OxyContin gibi morfin türevlerini yaygın pazarlıyorlar ve ilaç müptelası kişiler bunun heroinden daha iyi olduğunu söylüyor. OxyContin ve Codein heroin iptilsına geçiş yoludur.

İlaç firmaları ağrı tedavi şemalarını değiştirerek opioidleri bel ağrısı, baş ağrısı gibi ağrılarda ilk tercih olarak sunuyorlar. Dünya Sağlık Örgütünün opioidleri kanser ağrısı ile sınırlamasına rağmen Türkiye de de son senelerde kodeinli ağrı kesiciler bel ağrısı, baş ağrısı ve migren gibi ağrılara reçete edilmekte. Buna bağlı iptilalar ise bilinmemektedir.

Uzun süreli kullanımlarının emniyeti ve etkinliği bilinmeyen opioidler ilaç mafyası yatafından pazarlanmakta ve hastalar zehirlenmekte. Morfin ve benzeri ilaÇların etkilerine karşı kısa sürede tolerans gelişir ve ayni etkiyi elde etmek içn daha yüksek doz kullanmak zorunda kalır.

Örneğin bir seferlik dozu 10 mg olan morfini bir seferde 1-2 gram kullananlar mevcuttur. Kodeinde de ayni durum geçerlidir. Özellikle NSAID lerle kombine ürünlerde kodein dozu arttıkça NSAID dozu da paralel artacağı için ölüme varan yan etkiler ortaya çıkar.

İlaç firmaları bu tip ilaçların iptila yapıcı etkisini saklamak içn doktor ve hastaları kandırmaktan çekinmezler ve iptila yapıcı yan etkiyi prospektüslerinde görünmez hale getirirler.

Kodein gibi metabolizması (vücuttaki yıkımı) kişiden kişiye çok farklılık gösteren ilaçlarda aşırı dozdan zehirlenmek çok daha kolaydır. Çünki bu ilacın optimum dozu kişiden kişiye değişir.

Nihayet ABD de FDA epidemik hale gelen ağrı kesicilerle oluşan ilaç iptilası içn kararlar almak zorunda kaldı. Opioidlerin prospektüsleri tekrar gözden geçirilerek iptila riski, aşırı doz ve ölümler için tedbirler alınacak (http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/FactSheets/ucm484714.htm).

İki ay önce JAMA da yayınlanan bir çalışmada (June 14, 2016, Vol 315, No. 22,
Prescription of Long-Acting Opioids and Mortality in Patients With Chronic Noncancer Pain, Wayne A. Ray, PhD1; Cecilia P. Chung, MD, MPH2; Katherine T. Murray, MD2,3; Kathi Hall, BS1; C. Michael Stein, MB) opioidlerin kanser hastası olmayan ağrılı hastalarda bilinçsiz olarak aşırı doz ölümlere ve kardiyovasküler ve diğer sebeplere bağlı ölümleri artırdığı gösterildi.

ABD de genel ağrılarda (bel ağrısı,baş ağrısı, migren gibi) kullanmayın denilen ilaçlar: acetaminophen and codeine (TYLENOL WITH CODEINE); acetaminophen and hydrocodone (ANEXSIA, BANCAP-HC, HYDROGESIC, LORTAB, PROCET, VICODIN); acetaminophen and oxycodone (OXYCET, PERCOCET, ROXICET, TYLOX, XARTEMIS XR); aspirin and oxycodone (PERCODAN); codeine; hydrocodone (HYSINGLA, NORCO, ZOHYDRO ER, ZOHYRDRO); hydrocodone and ibuprofen (REPREXAIN, VICOPROFEN); hydromorphone (DILAUDID, DILUDID-5, EXALGO); meperidine (DEMEROL); morphine (AVINZA, KADIAN, MS CONTIN, ROXANOL); oxycodone (OXAYDO, OXYCONTIN, ROXICODONE, ROXICODONE INTENSOL)

FDA rehberi: http://www.fda.gov/downloads/drugs/guidancecomplianceregulatoryinformati…

Kaynak: http://www.klinikfarmakoloji.com/index.php?q=node/1429

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: