SİGARA İÇEN KADINLARDA BEYİN KANAMASI RİSKİ 8 KAT YÜKSEK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Beyinde subaraknoidal bölgede gerçekleşen kanamaların günde bir paketten fazla sigara içen kadınlarda hiç sigara içmeyenlere göre sekiz misli, erkelerde ise üç misli fazla olduğu bildirildi.

Stroke isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre günde birkaç sigara içilmesi bile kanama riskini kadınlarda üç kat artırıyor.

Subaraknoid kanamalar felçlerin yüzde 3 kadarından mesul tutuluyor, gençlerde daha fazla rastlanıyor ve her beş hastadan birinin de ölümüne yol açıyor.

Bu kanamalar çoğu zaman beyindeki bir anevrizmanın (damarda baloncuk) yırtılmasıyla ortaya çıkıyor.

Araştırma, Finlandiya’ da 1972’ den 2011’ e ortalama olarak 21 sene takip edilen 66 bin kişiye ait veriler üzerinde gerçekleştirildi.

Günde 10 tanede az sigara içen kadınlarda subaraknoidal kanama riskinin kadınlarda 3 erkeklerde 2 misli yüksek olduğu belirlendi.

Risk, günde 11-20 sigara içen kadınlarda 4, erkeklerde ise 2 kat daha fazlaydı.

Sigarayı bırakanlarda subaraknoidal kanama riskinin hızla azaldığı ve 6 ay sonra sigara içmeyenlerin seviyesine geldiği ortaya çıktı.

Subaraknoidal kanamaların kadınlarda neden daha çok görüldüğü bilinmiyor.

Bu kanamalar için en önemli iki risk faktörü sigara ve tansiyon yüksekliği

Gelelim neticeye

Günde bir iki sigaradan bir şeycikler olmaz, yemekten sonra kahveyle pek güzel oluyor şekerim” diyerek sigara tüttürmeyi zararsız sanan nazeninlere ehemmiyetle duyurulur.

Kaynak:

http://stroke.ahajournals.org/content/early/2016/07/21/STROKEAHA.116.012957.abstract

Siz de yorumunuzu paylaşın: