OTİZM VE BEYİN HASTALIKLARI EKİM-ARALIK AYLARINDA DOĞAN ÇOCUKLARDA DAHA ÇOK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmaya göre ana rahmine kış aylarında düşen çocuklarda öğrenme güçlükleri daha fazla görülüyor (1).

Glasgow ve Cambridge Üniversitesi uzmanları tarafından yürütülen çalışma otizm veya disleksi gibi öğrenme güçlüklerinin görülme sıklığı çocukların doğum tarihlerine göre farklı bir dağılım gösteriyor.

American Journal of Epidemiology’ de yayınlanan araştırma İskoçya’ da 2006-2011 seneleri arasında okula kaydolan 800 binden fazla çocuk üzerinde yapıldı.

Analizlere göre, öğrenme problemlerinin senenin ilk üç ayında hamile kalan kadınların çocuklarında yüzde 8.9 iken, bu oran temmuz-eylül aylarında ana rahmine düşen çocuklarda yüzde 7.6.

Sebep D vitamini eksikliği mi?

Bu ilişki ocak-mart ayları arasında hamile kalan kadınların D vitamini seviyelerinin daha düşük olmasına bağlanıyor.

Uzmanlar, D vitaminin beyin gelişiminin gerçekleştiği gebeliğin ilk haftalarında çok önemli rolü olduğunun altını çiziyorlar.

Hayvanlarda yapılan çalışmalar da D vitamini düşük olan dişilerin yavrularında beyin problemleri çok görülüyor ve bu durum D vitamini verilerek düzeltilebiliyor.

Birleşik Krallık’ ta yeni yayınlanan bir kılavuz insanların kış aylarında D vitamini almalarını tavsiye ediyor.

Tek sebep D vitamini eksikliği mi?

Bazı hastalıklar ile doğum ayı arasında bir ilişki olabileceğini gösteren pek çok çalışma var (2).

Buna göre insanların burçları, bir takım hastalıkların daha fazla görülmesine sebep olurken, başka hastalıklara karşı ise koruyucu etki gösterebiliyor.

Astım, hipertansiyon, alerjiler, diyabet gibi pek çok hastalığın ortaya çıkmasında genetik faktörler yanında çevresel faktörlerin de rolü var.

Aynı şekilde, anne rahminde gelişmekte olan fetüsün annenin maruz kalacağı bazı olumsuzluklardan etkilenmesi de mümkün.

Nasıl annenin alkol veya sigara içmesi bebeğinde bir takım hastalıkların görülme riskini artırıyorsa, enfeksiyonların, tabiat ve iklim şartları ile diğer çevresel faktörlerin de bazı hastalıkların oluşumunu kolaylaştırabileceği biliniyor.

Mesela, her virüsün daha çok görüldüğü ve hastalık yaptığı bir mevsim var. Ayrıca, enfeksiyon hastalıklarının sebep olduğu ateşin de tek başına etkili olması ihtimal dâhilinde.

Bazı nörolojik ve ruhsal hastalıkların fetüsün sinir sisteminin geliştiği gebeliğin ikinci üç ayında maruz kalınan virüslerle ilgili olabileceğini gösteren araştırmalar var.

Diyetle ilgili mevsimsel faktörler ve belirli aylarda belirli alerjenlere daha fazla maruz kalma da hastalıkların oluşumunda suçlanan faktörler.

Ocak-mart aylarında ana rahmine düşen çocuklarda beyin gelişimindeki aksaklıkların D vitamini eksikliğinden başka pek çok sebebi olabilir.

Tabii bir de senenin her mevsimi güneşin eksik olmadığı memleketlerin çocuklarında da benzer bir durum var mı, araştırmak gerekir.

Gelelim neticeye

BİR: Bu araştırma bir illiyeti değil bir birlikteliği gösteriyor.

İKİ: D vitamini sağlıklı yaşamanın yüzlerce unsurundan sadece biridir.

ÜÇ: Yeterli D vitamini seviyelerine sahip olmak için evvel emirde her gün öğle vakti 20-30 dakika güneşlenmek ve adam gibi beslenmek yeterlidir.

DÖRT: Herkesin rastgele D vitamini hapı alması, D vitaminini çok yüksek seviyelere çıkarma gayretleri beyhude olması bir tarafa zararlıdır.

BEŞ: Terazi, akrep, yay burcundan çocuklarda bizde de öğrenme güçlüğü ve otizm gibi beyinle ilgili hastalıklar hakikaten fazla mı, araştırmaya değer doğrusu.

Kaynaklar:

1. http://www.gla.ac.uk/news/headline_482757_en.html

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/10/14/yazilar/elestirel-yazilar/hastaliklar/burcunuz-hastaliginizi-belirliyor/

Siz de yorumunuzu paylaşın: