BEYNİ BAĞIRSAKLAR İDARE EDİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

“Bakteriler dünyaya hükmeder. Biz sadece bakteri için bir platformuz. ”

***

Beynimiz ve bağırsaklarımızın birbirleriyle hormonlar, metabolizma ürünleri ve sinir bağlantıları vasıtasıyla haberleştikleri biliniyor.

Yeni bir araştırmada bu iletişimde “monosit” adı verilen bağışıklık sistemi hücrelerinden özel bir türün önemli rolü olduğu ortaya kondu.

Cell Reports’ da yayınlanan araştırmada antibiyotik kokteyli verilerek bağırsaklarındaki bakteriler yok edilen farelerde beynin hipokampus adı verilen bölgesinde sinir hücrelerinin antibiyotik verilmeyen farelere göre çok daha az oluştuğu görüldü.

Nörogenez adı verilen yeni beyin hücrelerinin oluşumunun bozulması farelerin hafızalarının da kötüleşmesine yol açıyor.

Araştırmaya göre nörogenezdeki bu azalma beyindeki Ly6Chi-monositlerin sayısının azalmasıyla beraber gidiyor.

Bu monosit türünün farelerden uzaklaştırılması nörogenezi azalttığı gibi antibiyotik verilen hayvanlara Ly6Chi-monositler verildiğinde nörogenez de tekrar artıyor.

Gelelim neticeye

Bu araştırma bağırsak ve beyin arasındaki sıkı ilişkiyi ve bağırsaklara “ikinci beyin” adı verenlerin ne kadar haklı olduklarını bir kere daha gözler önüne seriyor.

Sağlıklı bir beyne ve vücuda sahip olmak için bağırsak bakterilerinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.

Mikrobiyota adı verilen bu bakteri topluluğuna gözümüz gibi bakmamız gerekiyor.

Kaynak: http://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(16)30518-6

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Saime Çiçek dedi ki:

    İyi günler Ahmet Bey , sizi uzun zamandır takip ediyorum ve fikirlerinize önem veriyorum. Beyin ve bağırsak birlikte çalıştığını ve önemli olduğunu araştırmalarda okuyoruz. Annem bundan yaklaşık 1 sene önce dış için implant denilen operasyon geçirdi. Bunun arkasından 1-2 ay sonra vertigo oldu daha sonra da Boğazlarında şikayet ile başlayıp şu anda mnh bulguların rastlandı .Mnh Als tetikleyebilirmis. Sizin fikriniz almak istiyorum , bu implant yapıldıktan sonra vücutta kalan maddeler bağırsaklardan atılıyor , yada kalıyor bu durum Mnh tetikler mi? Araştırma yaptım fakat kesin bir bilgi elde edemedim.Sizden ricam bu konu ile ilgili bilgi verebilir misiniz ? Bir araştırma varmı? Saygılar sunuyorum.

  2. Zeynep dedi ki:

    Hocam oğlum 2 yaş 7 aylık. Doğduğundan beri sürekli antibiyotik kullandık çeşitli sebeplerle. Otizm teşhisi koyuldu.araştırma yaparken gaps diyetini bulduk.sizin bu paylasiminizla aynı bilgileri savunuyor…sizce bağırsak florası ni düzenlediğimizde otizm icin de UMUT olur mu?

Siz de yorumunuzu paylaşın: