KOLON KANSERİNİN MEKANİZMASI ÇÖZÜLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Harvard’ lı uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmada “fusobacteria” adı verilen bazı bakterilerin kalın bağırsak polipleri ve tümörlerine bağlanmak için şeker-bağlayan protein kullandıkları tespit edildi.

İşin ilginç tarafı bu bakteriler özellikle ağızda bulunuyor, sağlıklı bağırsaklarda çok az rastlanıyor.

Daha önce fusobacteria’ ların (Fusobacterium nucleatum) hayvanlarda kolon ve rektum kanserini kötüleştirdikleri belirlenmişti ama bunun mekanizması bilinmiyordu.

Araştırmaya göre, kolon kanseri hücrelerinde yüksek seviyelerde Gal-GalNac adı verilen şeker var ve bazı fusobacteria’ lar da bu şekere bağlanmayı sağlayan Fap2 proteinine sahipler.

İşte bakterilerdeki Fap2 ile kanserli hücrelerdeki şekerin birleşmesi kanser büyümesini hızlandırıyor ve immün sistemin kanserle savaşını engelliyor.

Tabii olarak Fap2 ‘ leri olmayan veya Fap2’ leri inaktive edilen fusobacteria türleri Gal-GalNac bulunan kanser hücrelerine bağlanması azalıyor.

Farelerde F. nucleatum bakterileri damar içine zerk edildiğinde bunların tümör dokusunda toplanmaları bakterilerin bağırsaklara kan yoluyla ulaştıklarını düşündürüyor.

Bu mekanizmanın anlaşılması kalın bağırsak kanserleriyle savaşta önemli bir adım olabilir.

Mesela fusobacteria’ ların Fap2’ lerinin veya tümördeki Gal-GalNac’ ların bloke edilmeleri kalın bağırsak kanserlerinin oluşumunu ve ilerlemesini önleyebilir.

Cell Host & Microbe isimli dergide yayınlanan araştırma kalın bağırsak kanserinin oluşumu ve ilerlemesinde bakterilerin anahtar rolü olduğunu gösteriyor.

Kaynak: http://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(16)30305-5

***

EK 1 (8.9.2022): Oral antibiyotik kullanımı, kolon kanseri riskinde artış, ancak rektum kanseri riskinde azalma ile ilişkili bulundu. Bu etki farklılığı alt bağırsak yolu boyunca bağırsak mikrobiyotası ve karsinojenez mekanizmalarında farklılıklar olduğunu düşündürüyor.

Kaynakhttps://gut.bmj.com/content/68/11/1971

Makale: Oral antibiotic use and risk of colorectal cancer in the United Kingdom, 1989–2012: a matched case–control study

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: