FİZİKİ AKTİVİTE ANKSİYETE VE DEPRESYONU AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Kısa adı ERS olan European Respiratory Society’ nin (Avrupa Solunum Derneği)  Londra’ daki kongresinde sunulan bir raporda fiziki aktivitenin KOAH’ lılarda anksiyete ve depresyon risklerini azalttığı bildirildi.

Araştırma Hollanda ve İsviçre’ de birinci basamak sağlık hizmetlerinde 409 KOAH’ lı hastada yürütüldü.

Hastaların fiziki aktiviteleri Longitudinal Ageing Study Amsterdam Physical Activity Questionnaire ve anksiyete-depresyon durumları da Hospital Anxiety and Depression Scale sorgulama formuyla başlangıçta ve beş sene sonra değerlendirildi.

Bu süre zarfında hastaların kardiyo-vasküler, nörolojik, hormonal, kas-iskelet ve enfeksiyon hastalıkları hastalar tarafından bildirildi.

Analizlerde başlangıçta fiziki aktivite seviyesinin yüksek olmasının anksiyete riskini beş senenin sonunda yüzde 11 depresyon riskini ise yüzde 15 azalttığı belirlendi.

Fizik aktivite seviyesi ile diğer hastalıklar arasında bir ilişki bulunamadı.

KOAH’ lılarda depresyon ve anksiyete riski yüzde 40 iken bu oran genel nüfusta yüzde 10 mertebesindedir.

Araştırmacılar bu sonuçları “Fiziki aktivite seviyeleri yüksek olan KOAH’ lılarda anksiyete ve depresyon riskinin daha az olduğunu, fiziki aktiviteyi teşvik edecek programların KOAH’ lılarda ruhsal hastalıkları azaltabileceğini “ söylüyorlar.

Gelelim neticeye

BİR: Araştırma henüz yayınlanmamış olduğu için ayrıntılı bilgilere sahip olmamakla beraber bizde “doçent olmak” veya “kongreye gitmek” için yapılan “dandik” araştırmalara benziyor.

Toplam 409 hastanın iki farklı ülkeden olması da oldukça tuhaf, bizde 4-5 büyük semt mahallesinde bile bundan çok KOAH’ lı bulunur; anlayın işte!

İKİ: Bu uydur-kaydır araştırmayla Amerika yeniden keşfediliyor.

Araştırmadan tam tersi bir sonuç çıksaydı ne olacaktı?

Fiziki aktivite sağlıklı yaşamanın temel unsurlarındandır.

Yeterli fiziki aktivite yapamayan KOAH’ lıların anksiyete ve depresyona daha yatkın olmaları zaten aklın ve mantığın gereğidir.

Kaynak: http://medicalxpress.com/news/2016-09-physical-anxiety-depression-patients-copd.html

Siz de yorumunuzu paylaşın: