KOLESTEROL DÜŞMANI HABERLE ALGI OPERASYONU YAPILIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Halkın gazetesi” Hürriyet gene müthiş bir “endüstri dostu” sağlık haberi yapmış.

Bakın neden?

JAMA’ da yayınlanan bir araştırmayla kalp krizlerinin sebebinin şeker değil kolesterol olduğunu öne çıkaran makalenin Harvard’ lı bilim adamlarına rüşvet verilerek yazdırıldığının ortaya çıkmıştı.

Bunun bizim gıda endüstrimizi de çok rahatsız etmiş olması beklenen bir durumdur.

Anlaşılan o ki tüm dünyanın endüstrinin menfaati uğruna 50 seneden beri aldatıldığının anlaşılmasının yarattığı olumsuzluklar giderilmeye çalışılıyor.

Hürriyet’ teki “Türkler 10 yıl erken kalp krizi geçiriyor” başlıklı haberde algı operasyonu yapılıyor ve kalp krizlerinin sebebinin sadece ve sadece kolesterol yüksekliği olduğu fikri beyinlere yerleştirilmeye çalışılıyor (1).

Kalp-damar hastalıklarında esas müsebbibin kolesterol değil şeker ve hazır gıdalar olduğu bilindiği hâlde haberde bunlardan tek kelimeyle bile bahsedilmemesinden gazetenin ve açıklama yapan doktorların asıl maksatlarının dikkatleri başka bir yöne çekmek olduğu açıkça belli oluyor.

Kalp krizleri ve felçlerin sebebi kolesterol yüksekliği değildir

Kalp krizi ve felçlerin kolesterol yüksekliği ile ilgili olmadığını, bunun ilaç ve hazır gıdaların daha fazla satılmasını sağlamak için ortaya atılan bir pazarlama oyunu olduğunu tüm teferruatı ve bilimsel kaynakları ile “BÜYÜK KOLESTEROL YALANLARI” isimli kitabımda bulabilirsiniz (2).

Bu sene başında USA’ da hükümet tarafından yayınlanan yeni Beslenme Kılavuzu’ nda kolesterole konmuş olan yasak kaldırıldı. Her 5 yılda bir yenilenen kılavuz, 40 seneden beri günde en fazla 300 mg yani iki yumurta yenmesine müsaade ediyor, daha fazla kolesterol alınmasının kalp krizi ve felç riskini artıracağı ileri sürülüyordu (3).

Kardiyoloji âleminin her sözünü emir kabul ettiği Amerikan Kalp Derneği (AHA) bile kısa süre önce 2 yaşından küçük çocuklara hiç şeker verilmemesi, büyüklere ise çok sınırlı verilmesi uyarısını yapmak zorunda kaldı (4).

Nadir genetik hastalık yaygın bir hastalık gibi sunuluyor

Haberde, ailevi hiperkolesteroleminin (kolesterol yüksekliği) hem anneden hem babadan alınan hatalı genlerle ortaya çıkan “homozigot” formuna milyonda bir, tek taraftan alınan hatalı genle ortaya çıkan “heterozigot” formuna ise 500’ de 1 rastlandığı vurgulanmadan bunun dünyada ve Türkiye’ de “çok yaygın bir halk sağlığı sorunu” olduğu bildiriliyor.

Kalp krizlerinin sebebi ailesel hiperkolesterolemi olsaydı bu tablonun 100 sene önce de bugünkü sıklıkta görülmesi gerekirdi.

Bu kişilerde kalp krizlerinin erken yaşta görülmesinin sebebi “pıhtılaşma sistemindeki bozukluklar” ve kolesterolün okside olması” dır (5).

Kalp damarlarını tıkayan kolesterol değil “kan pıhtısıdır”.

Yaklaşık 650 bin kişi üzerinde yapılan ve PlosOne’ de yayınlanan yeni meta-analiz de, tereyağının kalp hastalıklarına neden olmadığı gibi Tip 2 diyabette az da olsa azalma sağladığını gösteriyor (6).

Gelelim neticeye

Kalp krizi ve felçlerdeki artış gıdaların (şeker, işlenmiş un, trans yağlar) tüketiminin yaygınlaşmasıyla birlikte başlamıştır.

Bu hastalıkları önlemek kolesterolü düşüren ilaçlarla değil adam gibi beslenmeyle, hareketli olmakla, sigara ve alkolden uzak durmakla mümkün olabilir.

Şekeri, işlenmiş unu, trans yağları, sigarayı, alkolü, stresin adını bile anmadan yapılan bu kolesterol düşmanı haberler artık kabak tadı vermeye başladı.

Çok şükür ki asıl maksadın ne olduğunu halk biliyor.

Darısı Hürriyet’ in ve margarin firmalarıyla kalp dostu kampanyaları düzenleyen bilim dünyasının başına!

Kaynaklar:

1. http://www.hurriyet.com.tr/turkler-10-yil-erken-kalp-krizi-geciriyor-40231550

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/04/02/kitaplar/yeni-kitaplar/buyuk-kolesterol-yalanlari/

3. http://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/

4. http://www.aappublications.org/news/aapnewsmag/2016/08/23/Sugar082316.full.pdf

5. http://atvb.ahajournals.org/content/25/7/1475.full

6. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/09/26/hakkimda/tere-yagi-aklandi-kalp-hastaligina-yol-acmiyor-diyabeti-azaltiyor/

Siz de yorumunuzu paylaşın: