FELCE RAST, MİDE AĞRISINA HÜSEYNİ İYİ GELİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

“Makamdan Şifaya” adlı kitapta, rast makamının felce, ırak makamının ateşli hastalıklara, uşşak makamının ayak ağrılarına, hüseyni makamının mide ağrısı, kalp ve ciğerlerde oluşan iltihaplara, neva makamının siyatik ağrılarına iyi geldiği bilgisi yer alıyor.

Edirne 4. Kitap Fuarı’nda tanıtılan “Makamdan Şifaya” adlı kitapta, rast makamının felce, ırak makamının ateşli hastalıklara, uşşak makamının ayak ağrılarına, hüseyni makamının mide ağrısı, kalp ve ciğerlerde oluşan iltihaplara, neva makamının siyatik ağrılarına iyi geldiği bilgisi yer alıyor.

Edirne Belediyesince organize edilen 4. Kitap Fuarı, Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nda devam ediyor. Hafta sonuna kadar açık kalacak fuara, Edirneli kitap severler ilgi gösteriyor.

Fuarda Uygulamalı Müzik Terapileri Derneğinin kurucularından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Öztürk, Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu Müdürü Fadıl Atik ve Devlet Türk Müziği Topluluğu Solisti Halil Erseven tarafından kaleme alınan müzikle tedavinin tarihi ve bilimsel temellerinin anlatıldığı “Makamdan Şifaya” adlı kitap da yoğun ilgi görüyor.

Geçmişten günümüze müzikle tedavi, Türk müziğinin tedavi amaçlı kullanımı ve tıbbi uygulamalarının anlatıldığı bölümleri içeren kitabın yazarlarıyla buluşan okuyucu, müziğin şifaya yolculuğunu yazarlarından dinliyor. Kitapta yer alan Gevrekzade Hafız Hasan Efendi’nin “Er-Risaletül Musikiye Mine’d Devai’r Ruhaniye” adlı eserinde, makamların hangi hastalıklara karşı kullanıldığı bilgisi dikkati çekiyor.

Buna göre, rast makamı felce, ırak makamı ateşli hastalıklara, zirefkend makamı eklem ağrılarına, rehavi makamı baş ağrısına, zengüle makamı kalple ilgili rahatsızlıklara, hicaz makamı idrar çıkarma sorunlarına, buselik makamı kulunca, uşşak makamı ayak ağrılarına, hüseyni makamı mide ağrısı, kalp ve ciğerlerde oluşan iltihaplara, neva makamı siyatik ağrılarına iyi geliyor.

Kitabın yazarlarından Öztürk, yaptığı açıklamada, kitabın müzikle tedavinin bilimsel temellerle aktarılmasından meydana geldiğini söyledi. Edirne’nin 15. yüzyıl baz alındığında müzikle tedavinin başkenti sayılacağını anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

“Tedavi amaçlı müzik kullanımının insanlık tarihi kadar eskiye dayandığını görürüz. Edirne Darüşşifasında müzikle tedavinin 1400’lü yıllarda uygulandığını biliyoruz. Tarihsel zeminine bakıldığında müziğin tedavi amaçlı kullanımı çok eskilerde dayanır. Türk atabeyi Nurettin Zengi tarafından 1154’te Şam’da kurulan ve Nurettin Hastanesi olarak bilinen hastanede hastaların müzikle tedavi edildiği bilinmektedir.

Gevrekzade’nin sırt ağrısına zirefkend, ayak ağrılarına ve özellikle gut ağrısına uşşak, siyatik ağrısına da neva makamının önerdiğini görüyoruz. Müziğin kalp hızı, kan basıncı gibi çeşitli fizyolojik parametreler üzerinde etkilerini araştıran ve bildiren çalışmaların sayısı yüksek düzeydedir.

Ağrı kesmek veya azaltmak için müzikle tedavi kullanılabilen durumları, tanısı konulmuş, ilk tedavisi düzenlenmiş hastalarda yardımcı unsur olarak düşünmek ve kronik ağrılı sendromlarda kullanmak uygun görülmektedir.”

NOTALARIN RAHATLATICI ETKİSİ

Notaların rahatlatıcı etkisinin psikolojiye olan olumlu katkısının tedaviye yardımcı olduğunun altını çizen Öztürk, şöyle devam etti: “Ağrı dışında uyku problemlerinde ve hayatı tehdit eden hastalıkların tedavisinde de müzik kullanılabilir. Örneğin uykuya dalmayı kolaylaştırması bakımından sözsüz eserlerin seçilmesi önemlidir. Peşrev formundaki eserler uykuya dalmada yardımcı olabilmektedir.

Örneğin AIDS tanısı aldığı bilinen hastanın ailesi, çevresi ve arkadaşlarıyla ilişkileri de etkilenmektedir.

Bu durum bazı hastalarda topluma karşı öfkeye dönüşmektedir. Çünkü hastalık nedeniyle toplum dışında kalmış ve öteki olmuştur. Bu noktada kompozisyonel ya da improvizyonel müzikle tedavi, bireye yaratıcılık olanağı sunmakta ve bu üretimiyle birey kendini yeniden değerli hissetmektedir.”

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/1308125-felce-rast-mide-agrisina-huseyni-iyi-geliyor/

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. faik dedi ki:

    Ünlü/ünsüz harfler ağrıyı/acıyı etkiler. Seslendirme etkisi.

    a sesi acıyı artırır. {vücut gerilir.}
    e azaltır
    ı
    i
    o
    ö yumuşatır
    u
    ü
    olabilir mi?

  2. DR.UĞUR IŞIKDAĞ dedi ki:

    Değerli kveardeşim,
    Böyle bir yazının bilimsel bir temeli olmadığı kanısındayım Ayrıca <Yunanlıların bizim Hicaz makamını kullanarak yaptıkları çalışmalarını hatırlıyorum.Avusturya müzik akademiside pentatonik muzikle tedavi çalışmaları yaptıklarını okumuştum.
    1970 İst.As.Tıp.mezunu
    Nörolog Dr.Uğur IŞIKDAĞ

  3. Yaşar Güvenç dedi ki:

    Merhaba Ahmet Rasim bey, Nörolog Dr.Uğur Işıldağ’ın bahsettiği Avusturya müzik akademisinin kurucusu Yard.Doç.Dr. Rahmi Oruç Güvenç’tir. Kendisi Türk musikisi ile tedavinin uzmanıdır. Bu akademinin uzmanı Gerhard Kadir Tucek, TÜMATA’nın okulundan sertifika almış ilk mezunlarındandır. Nedense TÜMATA ve Yard.Doç.Dr. Rahmi Oruç Güvenç’ten hiç bahsedilmez. Ayrıca çeşitli makamlarla ilgili çıkardığımız 20 adet, enstrümantal,emprovize CD’lerimiz bulunmakta ve sitemizde satışı yapılmaktadır. Hastahanelerde, kliniklerde, bekleme salonlarında, okullarda çok faydaları görülebilecek bu müzikelden, bilenler çok faydalanıyorlar. Selamlar…

Siz de yorumunuzu paylaşın: