HAMSİYİ KILÇIĞI İLE YİYİN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Haberin başlığı bana “İyi, o zaman deveyi de hamuduyla (havutuyla) götürün” sözünü hatırlattı her nedense.

Bir de “Armudun sapı üzümün çöpü” sözünü şiar edinenler de aklıma geldi ki esas onların işleri çok zor.

***

Rize’de görev yapan Dahiliye Uzmanı Dr. Cengiz Duygulu, iklim şartları dolayısı ile osteoporoz hastalığının Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sıkça gözlemlendiğini, önlenmesinde ise yine Karadeniz’de bolca bulunan hamsi ve istavritin etkili olduğunu söyledi.

Osteoporoz, yani kemik erimesi hastalığının çoğunlukla kemik kırıkları ile ortaya çıktığını belirten Dr. Duygulu, hastalığın birçok yaşlının yatalak hale gelmesine sebep olduğunu belirtti.

Dr. Duygulu, osteoporozdan korunmak için yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi:

“OMEGA 3 VE KALSİYUM İÇİN HAMSİ VE İSTAVRİTİ KILÇIĞİYLA BİRLİKTE YİYİN”

“Öncelikle; protein kalsiyum ve D vitamininden zengin beslenme, düzenli spor yapmak, düşmelere karşı dikkatli olmak gerekiyor. Doğru tedavi ve önlemlerle kırık riski yüzde 70 azaltılabiliyor.

Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi yoğun yağış alırken az güneş almaktadır. Bildiğiniz gibi yeterli D vitamini sentezi için vücudumuza güneş ışınlarının teması gerekiyor.

Dolayısıyla günlük poliklinik uygulamalarında D vitamini eksikliğini ve kemik erimesini çok sık görüyoruz. Öte yandan ilimiz özellikle istavrit ve hamsi gibi deniz balıkları açısından çok şanslı.

Bu balıklar özellikle içerdikleri Omega 3 ve kalsiyum açısından kemik sağlığı için büyük nimettir. Özellikle hamsinin kılçığı ile birlikte tüketilmesini öneriyorum. Böylelikle kalsiyum da alınmış olur” dedi.

Kaynak: http://www.ntv.com.tr/saglik/hamsiyi-kilcigi-ile-yiyin,aEJb6NqAHUS2SQe4Kx_qxQ

Siz de yorumunuzu paylaşın: