BEBEK PUDRASI KANSERE Mİ YOL AÇIYOR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Kaliforniya’ da yaşayan 62 yaşındaki Deborah Giannecchini isimli kadın Johnson & Johnson şirketi tarafından üretilen talk pudrası yüzünden yumurtalık kanserine yakalandığı iddiasıyla açtığı davayı kazandı (1, 2, 3).

Ürünün üzerinde kanser riski olabileceğini bildiren bir uyarı koymadığı için suçlanan şirket, kadına 70 milyon dolar ödeyecek.

Genital bölgesini kuru tutmak birçok Amerikalı kadın gibi Deborah da 40 sene J&J tarafından üretilen bebek pudrasını kullanıyor.

Kadına 2012’ de ileri safhada yumurtalık kanseri teşhisi konuyor, ameliyatla rahim ve yumurtalıkları alınıyor, radyoterapi ve kemoterapi görüyor.

Doktorları kadının yüzde 80 ihtimalle 2 sene içinde öleceğini söylüyor.

St. Louis’ de jüri bu sene J&J’ nın aynı sebeple dava açan iki kadından birine 72 diğerine 55 milyon dolar ödemesine karar vermişti.

Halen ABD’ de bebek pudrası yüzünden kansere yakalandıkları iddiasıyla açılmış olan 2 bine yakın dava var.

J&J ise ürünün emniyetli olduğunu savunuyor ve kararı temyiz edeceğini bildiriyor.

Talk nedir?

Dünyadaki en yumuşak minerallerden biri olan talk yer kabuğundan çıkarılıyor ve en azından 1894’ den beri birçok kozmetik ve kişisel bakım ürününde nem alıcı olarak kullanılıyor.

Talk kanser yapar mı?

Talkın yumurtalık kanseri riskini yüzde 20-40 artırdığını ortaya koyan araştırmalar olduğu gibi böyle bir ilişkinin olmadığı, hatta kanser riskini azalttığı sonucuna varan araştırmalar da var.

The International Agency for Research on Cancer genital bölgeye uygulanan talkı “muhtemel karsinojen” olarak kabul ediyor.

Canadian Cancer Society de talkı yumurtalık kanseri için muhtemel bir risk faktörü olarak değerlendiriyor.

Şirketin daha önceki vukuatları

J & J, dört sene önce tüketicilerden gelen yoğun baskılar üzerine tüm bebek ürünlerinin formülünden “formaldehit” ve “1,4-dioksanı” çıkarmaya söz vermişti (4, 5).

Şirket, 2015 senesinden itibaren de insan sağlığına zararları olduğu sürülen kimyasal maddeleri artık kullanmayacağını bildirdi (6, 7).

Alerjilerden kanserlere, diyabete, üreme, cinsel fonksiyon ve hormon bozukluklarına kadar pek çok sağlık riskleri olan bu kimyasallar içinde ‘triklosan’ da bulunuyor.

Ceza ödemek de şirketin ilk vukuatı değil.

Johnson & Johnson, ilaçlarının satışını artırmak için “illegal pazarlama taktikleri” uygulamak ve “doktor ve eczacılara rüşvet vermekle” suçlandığı davalara karşı 2.2 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etmişti (8, 9).

Gelelim neticeye

BİR: Kanserojen kimyasallardan uzak kalmak nerdeyse imkânsız! Kozmetiklerden kişisel bakım ürünlerine, bina yapı malzemelerinden eşyalarımıza ve hatta yiyecek ve içeceklerimize kadar tüm endüstri ürünlerinde sayısız kanserojen bulunuyor.

İKİ: Tarzan gibi ormanda yaşamıyor, modern dünyanın her türlü nimetinden istifade ediyorsanız günü gelince bunların faturasını da ödemek zorundasınız.

ÜÇ: Şirketler için ödedikleri bu tür tazminatların kazançları yanında leblebi-çekirdek parası kadar bile hükmü olmadığını da hatırlatırım.

Kaynaklar:

1. http://stlouis.cbslocal.com/2016/10/28/does-baby-powder-cause-cancer-another-jury-says-yes/

2. http://www.ctvnews.ca/health/talcum-powder-class-action-canadian-lawsuit-in-the-works-1.3136502

3. http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-10-28/j-j-loses-jury-verdict-in-third-talc-cancer-link-trial

4. http://www.nytimes.com/2014/01/18/business/johnson-johnson-takes-first-step-in-removal-of-questionable-chemicals-from-products.html?ref=health&_r=1

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/01/19/yazilar/tip-yazilari/modern-hayat/bebek-sampuanlarindaki-kanserojen-kimyasallar-cikarildi/

6. http://www.usatoday.com/money/industries/retail/story/2012-08-15/johnson-and-johnson-chemicals/57065286/1

7. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/08/16/yazilar/tip-yazilari/bisfenol-a-bpa/triklosan-kullanimdan-kalkiyor/

8. http://www.businessweek.com/articles/2013-11-04/johnson-and-johnson-coughs-up-2-dot-2-billion-in-drug-marketing-settlement

9. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/11/06/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/ilac-devine-illegal-pazarlama-ve-rusvet-cezasi/

***

EK 1 (15.7.2021): Sürekli maruz kalındığında kansere yol açabilecek bir kimyasal olan benzenin güneş kremlerinde kullanılmasının sağlık açısından tehlikeli olduğu belirtildi. Johnson and Johnson’un içinde benzen olduğu tespit edilen Aveeno Protect+Pefresh, Beach Defense, CoolDry Sport, Invisible Daily Defense ve UltraSheer aerosol güneş kremleri raflardan kaldırıldı. İlaç firmasından yapılan açıklamada, bağımsız bir laboratuvar tarafından yürütülen testler sonucunda ürünlerin benzen içerdiğinin tespit edildiği ve söz konusu kimyasalın ürünlerin içinde nasıl girdiğinin araştırıldığını ifade edildi. İlaç devi, güneş kremlerinin acilen kullanımına son verilmesi uyarısında bulundu. Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/saglik/johnson-and-johnson-icinde-benzen-oldugu-tespit-edilen-bazi-gunes-kremlerini-piyasadan-toplatti/2304983

***

EK 2 (15.7.2021): 4 yıl, 16 bin 800 kanser davası… Johnson & Johnson havlu attı, ABD ve Kanada’da bebek pudrası satışlarını durduruyor. Yumurtalık kanserine neden olduğu gerekçesiyle 2016’dan bu yana 100 binden fazla şikâyet ve yaklaşık 17 bin dava ile karşı karşıya kalan 134 yıllık kozmetik devi Johnson & Johnson, talebin çok düşmesi nedeniyle ABD ve Kanada’da satışları durdurdu Kaynak: https://www.indyturk.com/node/182751/ekonomi%CC%87/4-y%C4%B1l-16-bin-800-kanser-davas%C4%B1%E2%80%A6-johnson-johnson-havlu-att%C4%B1-abd-ve-kanada%E2%80%99da

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. M Birol Özkay dedi ki:

    Elinize aklınıza sağlık
    Yüreğinize sağlık
    Sağolun varolun
    Korkmadan aydınlatıcı olmak
    yürekliliğini gösteren bilim insanları
    ile aynı ülkede yaşamak
    Bile insana kıvanç veriyor.

  2. Mustafa Mert dedi ki:

    Maalesef bu tür haberleri büyük medyada mesela Hürriyette göremiyoruz. Sebep? Bu şirketler en çok reklam verenler de ondan…

Siz de yorumunuzu paylaşın: