ELEKTRONİK SİGARALARIN FOYASI BİR BİR ORTAYA ÇIKIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hastalık Kontrol ve Önleme merkezi CDC’ nin araştırmasına göre USA’ da elektronik sigara kullananlar tütün sigarası da içiyorlar.

2015’ de yapılan araştırma elektronik sigara kullananların yüzde 59’ unun aynı zamanda sigara da içtiklerini gösteriyor.

Elektronik sigara içenlerin yüzde 30’ u daha önce sigara içen kişilerken yüzde 11’ i ise hayatlarında ağızlarına sigara değmemiş kişiler.

18-24 arasındaki gençler arasında elektronik sigara kullananların yüze 40’ ı hiç sigara içmemişken, yüzde 43’ ü halen içenlerden, yüzde 17’ si ise daha önce içmiş olanlardan oluşuyor.

Bu sonuçlar, elektronik sigaranın gençleri sigara içmeye özendirebileceğini, erişkinlerin önemli bir kısmının da tütünü bırakmadan elektronik sigara ad içtiklerini ortaya koyuyor.

2014’ de gençlerin yüzde 11’ i elektronik sigara kullanırken bu oranın 2015’ de yüzde 24’ e çıkmış olması endişeleri artırıyor.

Elektronik sigaraların tütünü bırakmaya yardımcı olduğu konusundaki veriler de az ve yetersiz.

Dünya Sağlık Örgütü ve USA’ da bağımsız uzmanlardan oluşan kısa adı PSTF (Preventive Services Task Force) olan kuruluş erişkinlerin tütünü bırakmalarına yardımcı olması amacıyla elektronik sigara kullanmayı tavsiye etmek için yeterli delil olmadığı görüşünü savunuyor.

Gelelim neticeye

Elektronik sigaraların tütünü bırakmaya yardımcı olabileceklerine dair yeterli veri olmadığı gibi, bunların özellikleri gençleri sigara özendirmede kullanıldığı, birçok tiryakinin de her iki sigarayı birden tüttürdükleri anlaşılıyor.

Elektronik sigaraların zararları da işin cabası.

Elektronik sigaraların reklâmlarına kanmayın!

Kaynaklar:

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/65/wr/mm6542a7.htm?s_cid=mm6542a7_e

http://www.medpagetoday.com/pulmonology/smoking/61082

Siz de yorumunuzu paylaşın: