ÇİĞ SARIMSAK AKCİĞER KANSERİ RİSKİNİ AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Çin’ de yapılan bir araştırmada sık çiğ sarımsak yemenin akciğer kanseri riskini azalttığı bildirildi.

Daha önce yapılan çalışmalarda da sarımsağın anti-kanser etkisi olduğu gösterilmişti.

Cancer Epidemiology Biomarkers Prevention isimli dergide yayınlanan araştırma 399 akciğer kanserli ve 466 sağlıklı insan üzerinde gerçekleştirildi (1).

Haftada iki günden az sarımsak yiyenlerde akciğer kanseri riskinin hiç yemeyenlere göre yüzde 44, iki defadan fazla yiyenlerde ise yüzde 50 azaldığı belirlendi.

Bu araştırma sarımsağın kanseri önlediğini göstermemekle beraber insan ve farelere ait küçük hücre dışı akciğer kanseri hücreleri serilerinde yapılan bir çalışmada sarımsakta bulunan allylmercapto-S-thiol (AMST) isimli bileşiğin kanser hücrelerinin üremesini durduğu ve hatta ölmelerini sağladığı gösterilmişti (2).

AMST, sarımsakta bulunan ve organik bir sülfür bileşiği olan allisin’ in bir türevidir.

Araştırmada AMST’ nin kanser hücrelerinin hareketlerini ve birbirlerine yapışarak kümelenmeleri etkileyerek bunların metastaza yol açma ihtimallerini azaltabileceği de görüldü.

Gelelim neticeye

Sarımsak çok faydalı ve mutlaka sofralarımızda olması gereken bir yiyecektir ama sadece sarımsak yiyerek herhangi bir kanserin önlenebileceğini beklemek de doğru değildir.

Sarımsak, adam gibi beslenmenin unsurlarından sadece biridir.

Kaynak:

1. http://cebp.aacrjournals.org/content/25/4/624.short

2. http://erj.ersjournals.com/content/42/Suppl_57/P3111.short

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. erol dedi ki:

    hocam sizden ricam birde İngiliz karbonatı diye bir şey var piyasada kanser hastalıklarına iyi geldiğini söylüyorlar bu konu hakkında da bir yazı yazıp bizi aydınlatabilir misiniz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: