DONDURULMUŞ GIDALAR NE KADAR SAĞLIKLI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sebze ve meyvelerin dondurulması onların besin değerlerini bazen azaltır bazen artırır.

Bu ürünlerdeki vitaminlerin zamanla parçalandığı ve azaldığı doğru olmakla beraber birçok besin ögesi sanıldığından daha dayanaklıdır.

Mesela demir ve lifler ne dondurmadan ne pişirmeden etkilenmezler.

Taze ve dondurulmuş gıdalar arasındaki besin değerleri bakımından fark o kadar azdır ki bunların sağlığa bir olumsuzluğundan söz etmek doğru olmaz.

Mısır, havuç, brokoli, ıspanak, bezelye, fasulye, çilek ve böğürtlenin C vitamini, riboflavin, alfa-tokoferol (E vitamini) ve beta-karoten (A vitamini) bakımından incelendiği bir araştırmada bunların taze ve dondurulmuş olmasının kayda değer bir besin kaybına yol açmadığı belirlenmiştir (1).

Araştırma, dondurulmuş brokolide riboflavinin taze brokoliye göre daha fazla ve dondurulmuş mısır, fasulye ve böğürtlenin C vitamini bakımından tazesinden üstün olduğunu gösteriyor.

E vitamini beş ürünün taze ve dondurulmuş olanlarında eşit, üçünde ise dondurulmuş olanlarda daha yüksektir.

Dondurulmuş çilek, böğürtlen ve mısır beta-karoten bakımından ciddi eksiklik vardır, dondurulmuş bezelyenin riboflavin miktarı tazeye göre daha azdır.

Bu sebze ve meyvelerin dondurulması lif, antioksidanlar (fenolik bileşikler) ve kalsiyum, demir, çinko, magnezyum gibi mineraller bakımından da taze olanlarından farklı bulunmamıştır.

Çilek ve böğürtlen gibi etli ve zarlı meyvelerin besin ögeleri beklemekle azaldığından bunların taze yenmesi daha faydalıdır.

Bunların sık sık açılıp kapanan buzdolabı yerine derin dondurucuda saklanması daha doğru olur.

Kaynaklar:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25526594

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25525668

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Arslan Bozdağ dedi ki:

    Üçüncü paragrafı oluşturan cümle kanımca şöyle olmalıydı: ” Mesela demir ve lifler ne dondurmadan ne pişirmeden etkilenirler.”
    Saygılarımla.

Siz de yorumunuzu paylaşın: