AKCİĞER KANSERİNDE EZBER BOZAN TEŞHİS

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Akciğer kanserini erken teşhis etme çabaları beyhudedir.

Sigara içen herkes akciğer kanseri adayıdır.

Önemli olan kanseri erken teşhis etmek değil, “önlemektir”.

Erken teşhis testlerinin “temiz” çıkması o kişinin bir süre sonra akciğer kanseri olmayacağı anlamına gelmez.

Akciğer kanserinden ölümler erken teşhisle değil sigarayla mücadele ile olur.

Mesele budur!

***

Başarılı bir akciğer kanseri tedavisi için erken teşhis çok önemli. Akciğer kanserini basit bir kan testi ile, yapılan taramalardan bile önce öğrenebilirsiniz. Bir araştırmaya göre akciğer kanserinin ilk evrelerinde bağışıklık sistemi tarafından antikorlar üretilir. Uzmanlar, antikorlar için yüksek riskli hastaların taranmasının birçok hayatı kurtarabileceğine inanıyor.

Dundee Üniversitesi, yüksek akciğer kanseri riski düşünülen 50-75 yaş arası 12 bin katılımcıyla bir araştırma yaptı. Bu katılımcılar ya 20 yıldır çok fazla sigara içen ya da ailesinde böyle bir hastalık geçmişi olanlardan seçildi. Katılımcıların yarısına antikor kan testi yapılırken diğerleri standart teşhis ve tedavi sürecinden geçti.

Yaklaşık 6 bin hastanın taranmasıyla 10 kişiden birinde antikorlar için olumlu sonuç çıktı. Bu gruptan, 207’sinde küçük akciğer yumruları bulunduğu ve organdaki bu doku öbeklerinin kanserojen veya iyi huylu olabileceği söylendi.Göğüs röntgen ve tomografisi çekilen ile 16 kişinin akciğer kanserinin ilk evrelerinde olduğu belirtildi.

Daily Mail’in haberine göre; Dr. Stuart Schembri, akciğer kanserinin ciddi bir hastalığını olduğunu belirtirken başarılı bir sonuç için mümkün olduğunca erken teşhis edilmesi gerektiğini anlattı. Aşırı sigara içenlerin yüksek risk altında olduğunu söyleyen Dr. Schembri, bu kan testi sayesinde tarama yaparken daha fazla bilgiye ulaşabildiklerini vurguladı.

Kaynak: http://www.yenisafak.com/hayat/akciger-kanserinde-ezber-bozan-teshis-2578140

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. YILMAZ dedi ki:

    sayın hocam ben yaklaşık 10 ay önce Prof.dr Mustafa YÜKSEL hoca tarafından anterior mediastende 2,5cm bir kitle aldılar.Patolijik bulgu Timoma B2 dediler.Tedavi vermediler 3 ay aralıkla kontrol verdiler.Şimdi bu 6 ay aralıkla olacak.Dün Ben hafif solunum yollarındaki şikayetim için bir dahiliye uzmanına gittim.SFT yaptırmamı önerdi.Ben ilk olarak bu testte bir kaç kez denedikleri halde başarılı olamadım.Amaliyata girmeden çok başarılı bir şekilde bir defasında yapmıştım.60 yaşındayım.nefes darlığım falan yok ama SFT ni neden yapamadım bu beni biraz üzdü.Saygılar Hocam.

Siz de yorumunuzu paylaşın: