D VİTAMİNİ TAKVİYESİ GEREKLİ Mİ GEREKSİZ Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Güneş ışınlarının en büyük nimetlerinden biri D vitamini. Vücutta kalsiyumun kullanımı için önemli. D vitaminini doğal yollardan alamayanlara takviye olarak veriliyor ama Prof. Ahmet Rasim Küçükusta, “D vitamini takviyeleri kalp krizi riskini artırır” diyor. Ancak birçok doktor bu görüşe karşı çıkıyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta’ya göre D vitamini takviyeleri kullanmak doğru değil.

Prof. Küçükusta, “Sadece kişinin kandaki D vitaminine bakıp düşük bulduğunuzda, bunu haplarla yükseltmeye çalışmak son derece akıl ve bilim dışı bir uygulamadır” diyor.

PROF. KÜÇÜKUSTA D VİTAMİNİ TAKVİYESİ KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Prof. Küçükusta, D vitamininin kalp krizi riskini arttırabileceğini belirterek, “Eğer bir kişide kalsiyum yükseliği var ve yeteri kadar K2 vitamini ve magnezyum yoksa, bu kişiye D vitamini vermek hele ki yüksek dozlarda vermek daha ağır bir damar sertliğine, kalp krizine, felçlere davetiye çıkarmak anlamına gelir. Kalp krizi ve felçlerdeki en büyük risk faktörü kolesterol değil, damarlardaki kalsiyum miktarıdır” diye konuşuyor.

Kardiyoloji profesörü İlke Sipahi’ye göre ise tespit yanlış: “D vitamini kalp krizi riskini arttırmaz. D vitamini alan insanlarda eğer K vitamini de eksikse kalp krizine yol açar diye bir veri elimizdeki klinik araştırmalar sonucunda mevcut değil.”

PROF. SİPAHİ: KALP KRİZİ RİSKİNİ D VİTAMİNİ DEĞİL, KOLESTEROL ARTIRIYOR

Kalp krizi riskini kalsiyumun değil kolesterolün arttırdığını belirten Prof. Sipahi, “”Kalp krizine esas neden olan şey kolesterol. Kötü huylu kolesterol ne kadar yüksekse kalp krizi riski artıyor. Yüksek kalsiyum seviyesi damar sertliğine, damar tıkanıklığına yol açmıyor. Kalsiyum orada sadece bir belirteç” ifadesini kullanıyor.

EN ÖNEMLİ D VİTAMİNİ KAYNAĞI GÜNEŞ

D vitamini, kalsiyum ve fosforun vücuttaki kullanımı için önemli. Temel kaynağı güneş ışınları.

D vitamini için güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde 15-20 dakika koruyucu krem sürmeden güneşlenmek gerekiyor. Ayrıca balık, yumurta ve kırmızı et gibi bazı besinlerde de bulunuyor.

Kaynak: http://www.ntv.com.tr/saglik/d-vitamini-takviyesi-gerekli-mi-gereksiz-mi,sIsDTzy3Vkytjeg4EG_xJg

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Umut Fırat dedi ki:

    Hala kolesterolün kalp krizi yaptığını iddia edenler acaba kolesterolleri normal hatta düşük olanların kalp krizi geçirmesini neye bağlıyorlar? Ayıp vallahi.

  2. dr seyfullah kılıç dedi ki:

    Hiç bir zaman ” iki yanlış” bir doğru etmiyor. Ne kadar cansiperane savunsanız da.

  3. Sabri dedi ki:

    Hapan hapan D vitamini yutanların dili tutulmuş sanki tık yok! D vitamininin advers etkilerinden biri de dil tutulması olabilir mi

Siz de yorumunuzu paylaşın: