D VİTAMİNİN FAZLASI ZEHİRLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun ‘Yüksek doz D vitamini içeren ilaçların reçetesiz kullanımı’ notuyla eczacılara gönderdiği mektupta D vitamini zehirlenmesine dikkat çekildi.

Mektupta, yüksek dozda D vitamini içeren ilaçların eczanelerde reçetesiz satışı ve bilinçsiz kullanımının, çocuklarda kemik ağrılarına neden olan ‘hiperkalsemi’ hastalığına davetiye çıkardığı belirtildi.

D vitamini eksikliği ya da yetmezliği durumunda başvurulan ilaçlar, özellikle ebeveynler tarafından hekime danışılmadan kullanıldığında bilinç bulanıklığı, bulantı, kilo kaybı, aşırı susama, sık idrara çıkma, böbrek taşı oluşumu gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Peki, uzmanlar ne diyor?

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman: “Ampul şeklindeki D vitaminlerinin yüksek dozda ve reçetesiz kullanılması risk yaratıyor. Yüksek doz denge kaybı, böbreklerde taş yapıyor. D vitamini eksikliği yavaş yavaş giderilmeli.

Esas kaynağı güneş. Bizde D vitamini çok düşük. Nedeni açık havada yürü- memek. Koruyucu kullanmadan 1 hafta güneşlenmek 49 günlük D vitamini ihtiyacını karşılıyor. Günlük ihtiyacımız 1500 ünite. Ampullerde 300 bin ünite var, yani 6 aylık ihtiyacı almış oluyorsunuz. Yağ bazlı olduğu için suyun içine karıştırarak değil ekmeğin üzerine döküp tüketilmeli.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta: “D vitamini eksikliğini haplarla gidermeye kalkmak insanları haplara bağımlı yapmaya başlar. Kalp hastalığını daha da ağırlaştırır. Kışın mutlaka D vitamini takviyesi yapılması ‘büyük D vitamini yalanlarından’ biridir. Birkaç gün güneş olmayınca D vitamini seviyesi öyle birden bire azalmaz. Kutup bölgesinin hemen altında yaşayanların çoğunun D vitamini seviyeleri kışın ikinci yarısında bile yeterli olduğuna göre 36-42 derecede yer alan Türkiye’de ultraviyole eksikliğinden söz etmek doğru olmaz.”

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/1340476-d-vitamininin-fazlasi-zehirliyor

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Kemal Yildiz dedi ki:

    Sayin Ahmet hocam,

    sizi ben anlamakta zorluk cekiyorum hocam. Siz bilim adamisiniz, lütfen iyice arastirin. Bana vitamin D seviyesinin normal degerlerde olan insanlari gösterin lütfen. Cogumuz binalarin icerisinde calismaktayiz ve vitmain d degerlerimiz normalin cok altinda. Bilimsel olarak vitamin d az olan insanlarda kanser, romatizma, seker hastaligi kisacasi kronik hastaligi yakalanma orani cok yüksektir, kronik hastasi olan insanlarin cogunda vitamin d eksikligi vardir. Bu tesadüf mü? Yüksek doz vitamin D3 sundan dolayi zararli, sünkü vitamin d yükseltiginde kalsiyum degeride yükselir. Buda damarlarin tikanmasini saglar. Bundan dolayi Vitamin D3 takviye olarak alindiginda vitamin k2 alinmalidir. Bu sart. Ben kendi vücudumda denemekteyim, yüksek doz vitamin D3 aldigim halde hic bir toksik belirtisi yoktur. Kalsiyum, magnezyum, fosfor degerim normal, hicbir yükselme olmuyor. Bunun nedeni Vitamin K2 almamdir. Iki yildir hastalanmiyorum, ne grip nede baska bir hastalik, bu tesadüf mü? Tanidigim romatizma hastasi bir arkadasimin vitamin d degeri kanda 4 ng/ml cikti. Hic vitamin d si yok. Bu arkadas genc. Hekimi günde 1000 i.U. Vitamin D3 almasini tavsiye etmis. Sonuc vitamin D seviyesi yükselmemis. Kendisin fayda görmedigini bana söyleyince ben ona yüksek doz vitamin d alman gerekir diye tavsiyede bulundum, hekim olmadigim halde. Bir ay sonra ataklari azaldi, agrilari neredeyse kalmadi. Buna ne diyeceksiniz hocam. Kisacasi hepimizin vitamin d orani düsüktür. Güneste fazlada kalamadigimiza göre ve avrupada günesten neredeyse hic bir fayda göremedigmize göre vitamin d3 ek olarak almamiz gerekiyor. Türkiye bu konuda birazda sansli. Burda tek basina yüksek doz vitamin D yan etkisi olabilir. Ama vitamin K2 ile alindiginda bu yan etkisi ortadan kalkiyor. Bu konuda lütfen kendiniz arastirma yapin. Her tip makalesi dogru degildir. Bazi tip makaleleri lobbiler icin calismakta olan hekimler tarafindan yazilmakta, bunu sizde biliyorsunuz. Kusuruma bakmayin bu sadece benim fikrim. Kimseyi rencide etme niyetim yoktur. Bilimsel olarak, kanit ile yüksek doz vitamin d nin zararli oldugunu gösteren bir calisma yok. Ben en azindan bulamadim. Yüksek doz zararli ve toksik etkisi olabilir diye tahmin edilmektedir. Bilimsel olarak günde 40.000 I.U. uzun süre alinsa bile toksik etkisi görülmemis. Tesekkürler. Saygilarimla

  2. fikrimin zikri dedi ki:

    D vitaminin zehirli etkisi olduğu “tahmin edilmektedir”. Bunun doğru olduğunu gösteren bilimsel bir çalışma yoktur.
    D vitamini sentezi sadece coğrafyaya bağlı olmayıp kültürün de etkisi vardır. Bu ay toplu olarak D vitamini testi yaptırdık. Erkeklerde değerler yüksek çıkarken kadınlarda daha düşük çıktı. Bu skala giyim tarzlarıyla çok bağlıydı. özellikle tesettürlü kadınlarda çok çok düşük çıktı.

Siz de yorumunuzu paylaşın: