VAZELİN BEBEK EGZEMASINI ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yakın akrabalarında egzama olan yenidoğan bebeklerin derilerinin 6 ay süreyle her gün vazelin ile ovalanmasının egzama gelişme riskini azaltabileceği bildirildi.

Northwestern Üniversitesi uzmanları egzama veya atopik dermatit adıyla bilinen kaşıntılı deri hastalığının önlenmesinde 7 nemlendiricinin etkisini incelediler ve vazelinin bunlar içinde en ucuz ve etkili tedavi olduğu sonucuna ulaştılar.

Vazelini ayçiçek yağı takip etti.

Egzama gelişme riski yüksek bebeklerde derilerine 6 ay süreyle “nemlendirici” sürülmesinin egzama riskini azalttığı bilinir.

Egzama astım ve diğer alerjiler ile beraber görülen ve sebebi bilinmeyen bir hastalıktır. En çok dirsek ve diz içinde, boyunda, bacaklarda ve yüzde görülür.

Egzama bebeklerde çocuğun uykusunu bozabilir ve derinin tırmalanması deride enfeksiyonlara yol açabilir.

Nemlendiricilerin, enflamasyonu deri yoluyla tetikleyen etkenlere karşı koruduğu düşünülüyor.

Vazelin nedir?

Vazelin ya da diğer adıyla parafin yağı hidrokarbon karışımı yarı saydam tatsız ve kokusuz bir kimyasal maddedir; okside olmaz, suda çözünmez.

Vazelin, deriye sürüldüğünde kısa sürede erir.

Çeşitli deri hastalıklarının tedavisinde kullanılan merhemlerin üretiminde kullanılır.

New York’ lu kimyager Chesebrough, 1859 yılında Pennsylvania’da yeni bulunan petrol kuyularına gittiğinde bir maddenin işçilerin ayaklarına yapıştığını gördü. Bu parafine benzer madde iş pompalarını tıkayarak işçilerin canını sıkıyordu ama ayaklarındaki kesik ve yaraların da iyileşmesine yardımcı oluyordu.

Chesebrough bu tuhaf maddeyi kavanozlara doldurarak New York’a döndü. Üstünde aylarca çalışarak petrolden ayrıştırdığı maddenin vücuttaki yaraları iyileştirdiğini gördükten sonra 1870′ te “Vazelin Petrol Jeli” ismiyle piyasaya satışa sundu.

Gelelim neticeye

Egzama ve astım, saman nezlesi gibi diğer alerjik hastalıklarda genetik yatkınlık gerekli olmakla beraber bu hastalıkların ortaya çıkmasında çevresel etkenler çok mühim rol oynarlar.

Bebeğin anne karnında geçirdiği dönemden doğum şekline, yeterli miktar ve süre anne sütü alıp almamasından doğru beslenmesine, evde sigara içilip içilmemesine kadar sayısız faktörün egzama gelişimini etkilemesi mümkündür ve egzamanın önlenmesinde öncelikle bunların bertaraf edilmesi gerekir.

Vazelin ucuz ve toksik etkisi olmayan bir maddedir. Anne-baba veya kardeşlerinde astım, saman nezlesi veya egzama gibi bir hastalık olan yeni doğan bebeklerin derilerine egzama riskini azaltmak amacıyla uygulanabilir.

Hastalarıma deri kuruluğu ve kaşıntı için tavsiye ettiğim zeytinyağının da iyi sonuç verebileceğini düşünüyorum.

Kaynaklar:

http://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2588412

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25282564

https://en.wikipedia.org/wiki/Petroleum_jelly

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Dery dedi ki:

    Bir yaşında bebeyim var yanağında egzama var dalin vazelinnin birçok çeşidi var sade olan yoksa diyer hinditan cevizli olanmi avokadolu olmanın imi alıyım sizce

  2. Derya dedi ki:

    Bir yaşında bebeyim var yanağında egzama var dalin vazelinnin birçok çeşidi var sade olan yoksa diyer hinditan cevizli olanmi avokadolu olmanın imi alıyım sizce

Siz de yorumunuzu paylaşın: