AKDENİZ DİYETİ BEYNİ DE KORUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmaya göre kalp dostu Akdeniz Diyeti beyin sağlığını da koruyor.

İskoçyalı uzmanlar 3 sene boyunca demansı olmayan 70 yaşlarındaki 1000 kadar İskoç’ un beyinlerini MR vasıtasıyla incelediler ve Akdeniz Diyeti uygulayanların eğitim seviyesi diyabet, hipertansiyon ve ileri yaş gibi risk faktörleri dikkate alındıktan sonra da beyin volümlerinin daha iyi korunduğu sonucuna vardılar.

Araştırma, Akdeniz Diyetinin etkisinin normal yaşlanmanın etkisinin yarısı kadar olduğunu gösteriyor.

Akdeniz Diyetinde sebze ve meyve, tereyağı yerine zeytinyağı, bakliyat ile buğday ve pirinç gibi tahıllar var; makul miktarda balık, süt ürünleri ve şarap da tüketilirken kırmızı et ve kümse hayvanları sınırlı yeniyor.

Yaşlandıkça beyin küçülüyor ve beyin hücreleri azalıyor ve bu da öğrenmeyi ve hafızayı etkiliyor.

Araştırmanın uzmanlarından Luciano “Et veya balık yemenin beyin volümlerine bir etkisinin olmadığı sonucuna vardıklarını” vurgulayarak “Diyetteki gıdaların hep beraber enflamasyon ve damar hastalıklarını önleyerek etkili olduklarını düşündüklerini” söylüyor.

Gelelim neticeye

BİR: Kalp için ayrı, beyin için ayrı, dalak için ayrı, kulak için ayrı diyet olmaz, sağlıklı beslenme tek tiptir ve esası da “adam gibi beslenme’ dir.

İKİ: Et veya balık yemenin tek başlarına bir etkilerinin olmaması beklenen bir durumdur.

Beslenme bir bütündür, herhangi bir yiyeceğin de herhangi bir vitamin veya balık yağı hapı gibi besin desteklerinin de tek başlarına hiçbir hükmü yoktur.

ÜÇ: Akdeniz Diyeti evet sağlıklı bir diyettir ama bundan şarabın çıkarılması ve makul miktarda sağlıklı kırmızı et, fermente gıdaların eklenmesiyle daha mükemmel hale getirilebilir.

DÖRT: İskoçların kendi etraflarındaki Kuzey Denizi ve Atlantik Okyanusu’ nu hiçe sayarak Akdeniz diyetini incelemelerine ne demeli?

Kaynaklar:

http://www.neurology.org/content/early/2017/01/04/WNL.0000000000003559.short

http://www.webmd.com/brain/news/20170104/more-signs-mediterranean-diet-may-boost-your-brain#1

Siz de yorumunuzu paylaşın: