SAĞLIKLI YETİŞKİNLERE GRİP AŞISI ÖNERMİYORUZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sağlıklı yetişkinlere grip aşısı yaptırmalarını önermiyoruz” diyen Sağlık Bakanımız Recep Akdağ bilim dünyası ile ters düşüyor (1).

Tüm ülkelerin tavsiyelerini emir kabul ettikleri Amerika’ nın meşhur Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC “6 aylıktan büyük herkesin her sene aşı olmalarını” şart koşuyor: “All persons 6 months and older should be vaccinated annually” (2).

Bu, bir insanın ortalama yaşı 80 olduğuna göre sadece grip için etkinliği seneden seneye değişen ve bazı yıllar sıfıra kadar inebilen bir aşıdan 80 defa yaptırması demek.

CDC’ nin “akıl ve bilim dışı, tamamen ticari tavsiyesine” karşı çıkan Bakan’ ımızı destekliyorum.

Bu seneye kadar “çok daha etkili” olduğu gerekçesiyle çocuklara ısrarla yaptırılmasını istediği grip aşılarının tamamen “ETKİSİZ”  olduğunu bir özür dileme ihtiyacı bile hissetmeden açıklayan CDC’ ye ne kadar güvenmek gerekir, karar sizin (3).

Bakalım gribe karşı korunmada ağızlarından “aşı” dışında laf çıkmayan uzmanlarımız ne diyecekler?

***

Ntv’ nin haberi (1):

Bakan Akdağ’a bir grip salgını olup olmadığı da soruldu. Grip aşısını sağlıklı yetişkinlere önermediklerini vurgulayan Bakan Akdağ, “Nezle ve grip iki farklı hastalık. Grip aşısıyla korunabilen bir hastalık ama grip mikropları her yıl elbiselerini değiştiriyor. Genel olarak sağlıklı insanlara her yıl grip aşısını önermiyoruz. Şu andaki yeni bir virüs. Ancak risk taşıyan bir virüs dünyada yok, Türkiye’de de yok” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanı gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek için de çalışma başlattıklarını sözlerine ekledi.

Kaynaklar:

1. http://www.ntv.com.tr/saglik/akdag-saglikli-yetiskinlere-grip-asisi-yaptirmalarini-onermiyoruz,gJivwvV_ZUKI2pAo3qr4dg

2. https://www.cdc.gov/flu/professionals/vaccination/vax-summary.htm

3. http://www.webmd.com/cold-and-flu/news/20160623/cdc-panel-says-flumist-nasal-flu-vaccine-ineffective

 

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. osman dedi ki:

    Bakan bey haklı, herkes dağılsın :):)

Siz de yorumunuzu paylaşın: