FALINIZDA UZUN VE SAĞLIKLI BİR HAYAT ÇIKMASINI İSTER MİSİNİZ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmaya göre kafein yaşlanmayla beraber gelen enflamasyona karşı koyuyor.

Stanford Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırma kahve içenlerin içmeyenlere göre neden daha uzun yaşadıklarına da bir açıklama getiriyor.

Araştırmanın ilk bölümünde yaşlanmayla meydana gelen değişikliklerin incelendiği Stanford-Ellison kohortunda yer alan 100’ den fazla kişiye ait veriler değerlendirildi.

Yaşlılarda IL-1-beta adı verilen enflamasyonla ilgili bir proteinin gençlere göre daha yüksek olduğu ve bu yüksekliğin damar sertliği, hipertansiyon ve mortalite ile korelasyon gösterdiği belirlendi.

Bu ilişkinin ne kadar doğru olduğu fareler üzerinde araştırıldı ve IL-1-beta sentezini artıran maddeler enjekte edilen hayvanlarda enflamasyon ve hipertansiyonun daha fazla olduğu tespit edildi.

Üçüncü bölümde ise kafeinli içecekleri daha fazla tüketenlerde IL-1-betasentezini sağlayan genlerin aktivasyonunun daha düşük olduğu görüldü.

Kanlarında yüksek miktarda kafein bulunan yaşlılarda bu genlerin aktivasyonunun kanlarında daha az kafein bulunanlara göre bu genlerin aktivasyonu daha az idi.

Laboratuvar ortamında bağışıklık sistemi hücrelerine kafeinle beraber enflamasyonu tetikleyen bileşikler ilave edildiğinde kafeinin bunların enflamasyon yapıcı etkileri önlediği gözlendi.

Bu sonuçlar, yaşlılardaki bu enflamasyonun önlenmesinin hipertansiyon, kalp krizi, felç, kanserler, Alzheimer, osteoartrit ve hatta depresyon gibi enflamasyonla ilişkili, hastalıkları da önleyebileceğini gösteriyor.

Gelelim neticeye

Yaşlanmayı ve onunla beraber gelen hastalıkları sadece kafeinle önlemek tabii ki mümkün değil.

Kafein, tıpkı zerdeçal, acı biber gibi sağlıklı beslenmenin yüzlerce unsurundan biri.

Kahve de iyi bir kafein kaynağıdır ve her gün herkes tarafından makul miktarda içilmesi gerekir.

Önemli olan işlenmemiş kahvedir, çekirdek kahve alın, öğütün ve Türk usulü pişirin, sade kahvenizi afiyetle için.

Sonra fincanı ters çevirin, soğuduktan sonra falınıza bakın: O uzun ve ince çizginin size uzun ve sağlıklı bir hayat vadettiğini göreceksiniz.

İşlenmiş kahve ile böyle güzel bir fal çıkmaz, bunu da unutmayın.

Kaynak: http://www.nature.com/nm/journal/vaop/ncurrent/full/nm.4267.html

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. ece dedi ki:

    Falınn çıksın hocam,allah sana uzun ömür versin sağlık versin biz de senden sebeplenelim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: