ANTİBİYOTİK DİRENCİNDE HAYVAN ETİ TESPİTİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Antibiyotik direncinde besi hayvancılığında kullanılan antibiyotiklerin rolünün çok büyük olduğunu senelerdir yazıyorum (1, 2, 3, 4).

Bizde üreticler “asla ve kat’a antibiyotik kullanmıyoruz” diyorlar  ama USA’ da üretilen antibiyotiklerin yüzde 85′ i besi hayvancılığında kullanılıyor.

Üstelik de bu antibiyotiklerin çoğu hayvanlardaki enfeksiyonları önlemek veya tedavi etmek için değil hayvanların kısa zamanda daha çabuk büyümeleri için yapılıyor.

Antibiyotik direncinde hayvan eti” başlıklı haber, bize Sağlık Bakanlığı’ nın et üreticilerinin “antibiyotik kullanmıyoruz” beyanlarına itimat etmediğini gösteriyor.

Demek ki en azından bir şüphe var!

Hayvan etlerinde antibiyotik direnci meselesinin geç de dikkate alınmasına memnun oldum.

Kaynaklar:

1. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/10/06/yazilar/tip-yazilari/beslenme/tavuk-etiniz-mikroplu-mu-olsun-antibiyotikli-mi/

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/03/21/yazilar/tip-yazilari/enfeksiyonlar/antibiyotiklere-direncli-bakteriler-cocuklarda-da-artiyor/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/04/28/genel/antibiyotik-mi-yumurtadan-yumurta-mi-antibiyotikten-cikar/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/10/12/yazilar/tip-yazilari/beslenme/piliclerdeki-ant…r-salgin-yapiyor/ 

meat and antibiotic resistance ile ilgili görsel sonucu"

***

Hürriyet’ te Meltem Özgenç‘ in haberi:

Türkiye’de antibiyotik kullanımını azaltmak için çeşitli çalışmalar yapan Sağlık Bakanlığı, insanlarda oluşan antibiyotik direncinin bir nedeninin de hayvan etleri olduğunu tespit etti.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Hürriyet’e şunları söyledi:

“Türkiye’de antibiyotik kullanımı dünyada çok üst sıralarda. İlaçların ucuz olması ve kolay ulaşılması nedeniyle oluşan bir sonuç bu. Bazı doktorlar da sonuçları uzun sürdüğü için hastayı korumak adına test yapmadan antibiyotik yazabiliyor. Türkiye’de bunu tersine çevirmek lazım. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 93’ü viral, yüzde 7’si bakteriyel. Yani sadece yüzde 7’si beta mikrobu içeriyor. Antibiyotikler aslında beta için üretilmiş. Biz yüzde 93’üne bu antibiyotikleri gereksiz yere veriyoruz. Bu da toplumda direnç oluşturuyor.”

PENİSİLİNE KARŞI DİRENÇ

Direncin bir nedenini de antibiyotiklerin hayvanlarda da kullanılıyor olması. Bu etler tüketildiğinde kişide antibiyotik direnci oluşuyor. Bu durumun tespiti sonrasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile çalışma başlattık. Hayvanlarda gereksiz antibiyotik kullanımı da olmayacak. Yaptığımız araştırmalara göre Türkiye’de kino nom ve penisiline karşı direnç var. Antibiyotiği çok stratejik hastalıklarda kullanmalıyız. Aksi halde ameliyatlarda çok daha güçlü antibiyotikler kullanmak durumunda kalıyoruz. Bunun çok ciddi sonuçları olabilir.”

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/antibiyotik-direncinde-hayvan-eti-tespiti-40345549

 

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Ümit dedi ki:

    Ahmet Bey, et tüketiminin sağlıklı olduğuna ilişkin,vegan&vejetaryenlere yönelik aşağılayıcı haberler paylaşmıyorsunuz artık ? Yoksa serbest gezinen hayvan …. dan mı yürüyeceksiniz artık ?

  2. Uyarı yazıları gönderen okuyucularımın dikkatine:

    Bir başka kaynağa ait haberleri başlığı da dahil, noktasına virgülüne dokunmadan olduğu gibi alıntılıyorum, yanlışlarını düzeltmiyorum.

    ***

    Haberde geçen kinonom olarak geçen antibiyotiğin doğru yazımı “kinolon” olmalıdır.

Siz de yorumunuzu paylaşın: