DOKTORLARIN BİR DEDİĞİ BİR DEDİĞİNİ TUTMUYOR!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

JAMA’ da yayınlanan makalenin başlığı: Hypertension in 2017—What Is the Right Target? (2017’ de Hipertansiyon— Doğru hedef nedir?)  (1).

İnsanoğlu aya gidiyor, uzaya uydu yerleştiriyor ama modern tıbbın daha tansiyonun kaç olması gerektiğine karar verememiş olduğu anlaşılıyor.

Sene 2017 ve modern tıp henüz doğru tansiyon hedefini arıyor.

Gelin de iç huzuru ile sağlığınızı modern tıbba emanet edin.

***

Prof. Dr. Murat Tuzcu bununla ilgili olarak şunları dile getiriyor (2): 

Ben 70’li yıllarda İstanbul Tıp Fakültesi’nde öğrenciyken de yüksek tansiyon tedavisinde hedeflenmesi gereken kan basıncı ne olmalı tartışmaları yapılırdı. O zamanlar yaş ilerledikçe kan basıncının bir miktar yükselmesinin normal olduğu düşünülürdü.

İleri yaşlardaki kişilerde, tıp dilinde “sistolik” denilen büyük tansiyonun yükselmesinin, ‘diyastolik’ denilen yani küçük tansiyonun yükselmesi kadar önemli olmadığı, çok yüksek değilse tedavi edilmesinin gerekmediği fikri hakimdi.

O zamandan bu yana yüksek tansiyon hakkında çok şey öğrendik, yeni ve daha etkin olan ilaçlar bulundu ama tartışma bitmedi. Yıllar içinde tansiyon tedavisi için hedef alınması gereken değerler bir indi bir çıktı denilse yeridir.

Bu inişli çıkışlı gidiş insanların aklını karıştırdı; “Doktorların bir dediği bir dediğini tutmuyor, normalin ne olduğunu bile bilmiyorlar” diyenler oldu.

***

Ben de “Modern tıp daha tansiyonun kaç olması gerektiğini bile bilmiyor” başlıklı makalemde şunları yazmıştım (3):

Modern tıbbın her gün yeni bir acizliği ile karşılaşıyoruz.

Bunlardan biri de halk arasında tansiyon adıyla bilinen kan basıncının kaç olması gerektiğinin hâlâ belirlenememiş ve tartışılıyor olması.

Oysa tansiyon aletinin en azından 100 seneyi aşan bir geçmişi var.

Aleti 1881’ de von Basch keşfetmiş, Riva-Rocci 1896’ da bunun daha kolay kullanılan şeklini geliştirmiş, Cushing ise 1901’ de aleti modernize ederek tıp dünyasında popüler olmasını sağlamıştır.

Günümüzde hipertansiyon hastalarının çoğunun hatta tansiyon problemi olmayanların evlerinde bile tansiyon aletleri vardır.

Tansiyon ölçmek için de tıp tahsiline gerek yoktur, öğretildiği takdirde herkes de tansiyonu kolayca ve doğru olarak ölçebilir.

Ayrıca Holter gibi tansiyonu sürekli olarak kaydedecek sistemler de vardır.

Doktorlar da muayene ettikleri her hastanın mutlaka tansiyonlarını da ölçtüklerine ve bugüne kadar da binlerce hatta on binlerce araştırma yapılmış olduğuna göre kan basıncının kaç olması gerektiğinin çoktan belirlenmiş olması icap eder, öyle değil mi?

Fakat hayır, modern tıp insanların kan basıncının kaç olması gerektiğini hâlâ belirleyememiş ve hâlâ şapkadan tavşan çıkarırcasına yeni kılavuzlar yayınlayarak yeni değerler belirlemektedir.

Karar sizin!

Kaynaklar:

1. http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2600610

2. http://www.milliyet.com.tr/buyuk-tansiyonda-yeni-hedef-120/gundem/ydetay/2120120/default.htm

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/04/04/yazilar/elestirel-yazilar/tip-egitimi/modern-tip-daha-tansiyonun-kac-olmasi-gerektigini-bile-bilmiyor/

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: