BAŞKAN TRUMP LEPİSKA SAÇLARINI NEYE BORÇLU?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

1980’ dan Başkan seçilene kadar Trump’ ın özel doktoru olan Dr. Bornstein, Başkan’ ın erkek tipi saç dökülmesine karşı Propecia isimli ilacı aldığını açıkladı.

Böylece Trump’ ın tüm dünyanın hayranlıkla izlediği sarı ve gür saçlarını neye borçlu olduğunu öğrenmiş olduk.

1997’ de FDA’ nın erkek tipi saç dökülmesi için onay verdiği “finasteride” etken maddeli ilaç piyasada Propecia adıyla 1 miligramlık dozlarda satılıyor.

Finasteride’ nin 5 miligramlık dozları ise Proscar adıyla 1992’ den beri selim prostat büyümesine karşı kullanılıyor.

Bir 5-alfa-reduktaz inhibitörü olan finasteride testosteronun daha etkili formu olan dihidrotestosterone dönüşümünü bloke ederek etki gösteriyor.

İlacın ciddi yan tesirleri var

İlacın “post-finasteride sendromu” adıyla bilenen ve seksüel, fiziki ve depresyon, zihin bulanıklığı, intihar düşüncesi gibi psikolojik değişikliklerden oluşan, geriye dönüşü olmayan yan etkileri var.

Bunlar içinde en çok bildirileni seksüel yan etkilerdir ve FDA 2012’ de Propecia ve Proscar’ ın prospektüslerine ilacın bırakılmasından sonra da devam edebilen cinsel isteksizlik, ejekülasyon (boşalma) ve orgazm bozukluğu uyarısının konmasını istemiştir.

Aslında bu yan etkiler çok daha önceden biliniyordu ama ilaç yaşlılar tarafından kullanıldığı için bunlar yaşla ilgili olduğu düşüncesiyle mühimsenmiyordu.

Yeni bir araştırmada da finasteride alan erkeklerin beyin-omurilik sıvısında bazı steroidlerin seviyelerinin değiştiği ve bunların beyin fonksiyonlarını etkileyebileceği, bu ilaçla ilişkilendirilen depresyon ve intihar düşüncesinin buna bağlı olabileceği gösterildi.

İlacın prospektüsünde, memelerinde değişiklik, döküntü, kaşınma, kabarma, ellerde veya yüzde şişme, nefes darlığı ve yutma güçlüğü hissedenlerin hemen doktorlarına başvurmaları gerektiği bildiriliyor.

Merck tarafından üretilen Propecia ve Proscar’ ın ilaç bırakıldıktan sonra düzelmeyen seksüel yan etkilerine karşı açılan 1370 dava var.

Gelelim neticeye

BİR: Dr. Bornstein’ in açıklamaları, 70 yaşındaki Başkan Trump’ ın lepiska saçlarını, finasteride isimli ilaca borçlu olduğunu gösteriyor.

İKİ: İlacın Başkan’ da yan tesirlere yol açıp açmadığını Dr. Bornstein’ in bildiğini sanmam, bunları ancak Melanie Yenge açıklarsa öğrenebileceğiz.

Kaynaklar:

https://www.nytimes.com/2017/02/01/us/politics/trump-prostate-drug-hair-harold-bornstein.html?_r=1

http://edition.cnn.com/2017/02/02/health/trump-drugs-propecia/

http://www.philly.com/philly/health/Potential-side-effects-of-the-drug-Trump-reportedly-takes-for-hair-loss.html

https://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2017/02/03/side-effects-of-the-drug-trump-reportedly-takes-for-hair-loss/?utm_term=.eb5d1f8bdd26

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: