ERKEK TİPİ BEYİN ANATOMİSİ OTİZM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi kasa fişi

Otizmin erkek çocuklarda kızlara göre 2-5 misli fazla görülmesinin beyin yapılarındaki farklılıkla ilgili olabileceği bildirildi.

JAMA Psychiatry’ de yayınlanan araştırmada, 98 otizmli ve 98 otizmli olmayan kişinin beyin MR’ larında beyin korteksinin (beyin kabuğunun) kalınlığı karşılaştırıldı.

Korteks, cinsiyete bağımlı olmadan ne kadar ince ise otizm riskinin o kadar fazla olduğu görüldü.

Otizm riski, erkeklerdeki gibi ince kortekse sahip olan kadınlarda korteksleri kalın olan kadınlara göre 3 misli yüksek bulundu.

Araştırma, otizmde korteks kalınlığının önemli bir rolü olabileceğini düşündürüyor.

Mesela, kadınlarda korteksin kalınlığı arttıkça otizm riski azalıyor olabilir ama bu araştırmadan korteksin kalın olmasının otizme yol açtığı şeklinde bir sonuç çıkarmak da korteks kalınlığını otizmin bir belirtisi olarak göstermek de doğru olmaz.

Bu sonuçlar, beyin korteksleri ince olan kadınların erkek beynine sahip oldukları manasına gelmiyor.

Zaten araştırma da erişkin kadın beyni fonksiyonlarına bakılmadığı için ince kortekse sahip olmanın fonksiyonel etkileri de belli değildir.

Erkek ve kadın beyni farklıdır

Her iki cinsiyet arasında beyin yapısında hacmin erkeklerde daha fazla olması gibi bazı farklılıklar olduğu önceden de biliniyordu.

Bu farklardan biri de, beynin “korteks” adı verilen ve hafıza, düşünme, konuşma ve diğer yüksek bilişsel fonksiyonlarla ilgili sinirler bulunan dış kabuğunun kalınlığıdır.

Erkeklerin korteksleri kadınlarınkine göre daha kalındır ve bu fark kadın-erkek beynini ayırmak için güvenilir bir parametredir.

CDC’ ye göre USA’ da her 68 çocuktan birinde otizm görülüyor.

Gelelim neticeye

Otizmin görülme oranlarının giderek arttığı dikkate alındığında bunun doğrudan anatomik bir farklılıkla izahı zordur ama beyin korteksinin kalınlaşmasına yol açabilecek bir çevresel faktör de dışlanamaz.

Ben de sayfadaki resimden de anlaşılabileceği gibi kadın ve erkek beyinlerinin farklı olduğu kanaatindeyim ama otizmi anatomi ile ilişkilendirmek bana mantıklı gelmiyor.

Erkekliğe özenen “feministlere ” önemle duyurulur.

Kaynak:

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?doi=10.1001/jamapsychiatry.2016.3990

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Mehmet dedi ki:

    https://www.scientificamerican.com/article/autism-it-s-different-in-girls/ ‘daki makaleyi okuduktan sonra bende şu kanaat oluşmuştu: Bebek aşıları otizme yol açıyor ve hedef “Tohum” yani “erkek”.

Siz de yorumunuzu paylaşın: