UZUN SÜRE UYUMAK BUNAMA BELİRTİSİ OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Boston Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan ve Neurology isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre son zamanlarda 9 saatten uzun süre uyumaya başlayanlarda bunama riski artıyor.

Framingham Kalp Çalışması kapsamındaki 2.457 kişiden oluşan bir grup erişkin 10 seneden fazla süre takip edildi ve bunların ne kadar süre uyudukları belirlendi.

13 seneden uzun zamandan beri günde 9 saat veya daha fazla uyuyanlarda ve uyku süreleri 6 saatten kısa olanlarda bunma riski yüksek değilken son zamanlarda 9 saatten uzun uyumaya başlayanlarda bunama riskin yüzde 20 arttığı ve bunların beyin hacimlerinin daha küçük olduğu tespit edildi.

Riskin yüksekokul eğitimi olmayanlarda 6 misline kadar artabileceği hesaplandı

Uzmanlar, uzun süreli uykunun bunamanın doğrudan sebebi olmadığını, bunun beyinde meydana gelen kimyasal değişikliklerin bir göstergesi olarak görülmesi gerektiğini bildiriyorlar ve bunama gelişmesinin insanları daha yorgun düşürebileceğini düşünüyorlar.

Bunamanın diğer erken işaretleri

Bunamanın diğer erken işaretleri arasında ani kişilik, ruhsal ve davranış değişiklikleri, cerrahi bir müdahaleden sonra görülen deliryum görülmesi ve gül hastalığı da var.

Gelelim neticeye

Evdeki yaşlı dedeniz, nineniz son zamanlarda daha çok uyumaya başlamışsa bu bunamanın ilk işaretlerinden biri olabilir.

Kaynak:

http://www.neurology.org/content/early/2017/02/22/WNL.0000000000003732

***

EK 1 (4.12.2022): Bunama riski günde 8 saatten fazla uyuyanlarda günde 7 ila 8 saate kıyasla yüzde 69 daha yüksekti ve saat 21.00’den önce ya da daha sonra yatanlar için risk iki kat arttığı tespit edildi.

Kaynak: https://agsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jgs.18042

Makale: Associations of sleep timing and time in bed with dementia and cognitive decline among Chinese older adults: A cohort study

***

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: