MESANESİNDEN ÇIKAN ŞOKE ETTİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Aydan bir parça gibi görünen bu şey aslında, mesane tamamen boşaltılmadığında oluşan bir mesane taşı. Dünyanın dört bir yanından doktorların medikal fotoğraflar paylaştığı Figure 1 internet sitesinde yayınlanan bu fotoğraf herkesi şaşırttı.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi doktoru Oktay Özman’ın paylaştığı 63 yaşındaki bir hastanın mesanesinde oluşan bu 4 cm’lik taş, hastanın acılar içinde kıvranmasına neden olmuş. Özman, hastanın kasık ağrısı, idrar yaparken zorlanma ve idrarda kan şikayetiyle hastaneye geldiğini söylüyor. Yapılan testler sonucunda oldukça büyüyen prostat ortaya çıktı. Özman taşın ne kadar süredir orada olduğunu tahmin etmenin imkansız olduğunu söylüyor, daha önce 7 cm’lik bir taşa rastladığını da ekliyor.

Hasta taşı ve prostatı bir operasyonla aldırdıktan sonra bir hafta boyunca cebinde taşla dolaşıp herkese göstermiş ve daha sonra hastaneye bağışlamış. Özman bir yılın sonunda hastanın durumunun iyiye gittiğini bildiriyor.

 

Özellikle 50 yaşın üzerindeki erkeklerde yaygın olarak görülen mesane taşları genellikle prostatın büyümesi sonucu oluşuyor. Erkek yaşlandıkça hormonal değişikliklerle prostat daha da büyüyor. Bu nedenle kişi mesanesini tamamen boşaltmakta zorlanıyor. Atılması gereken idrar mesanede sıkışıp kalınca, mineraller taşa dönüşüyor.

Bazı erkekler herhangi bir semptomla karşılaşmadığı için taş genellikle başka bir hastalık için röntgen çektirdiklerinde ortaya çıkıyor. Bazılarında ise mesane bölgesinde şiddetli ağrılar, idrarda kan, bulanık idrar veya idrar yaparken zorlanma görülüyor.

1 cm’den küçük taşlar idrarla atılabiliyor ancak daha büyükse operasyon gerekiyor. 

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/mesanesinden-cikan-soke-etti-pembenar-detay-erkeksagligi-2406859/

Siz de yorumunuzu paylaşın: