AĞRI KESİCİ İLAÇLAR ANİ KALP DURMASI RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Danimarka’ da yapılan ve European Heart Journal—Cardiovascular Pharmacotherapy’ de yayınlanan araştırmaya göre yaygın olarak kullanılan ağrı kesici ilaçlar ani kalp durması ve ölüm riskini yüzde 31 oranında artırıyor.

Kısaca NSAİD adıyla bilinen nonsteroit antienflamatuar ilaçlar yani kortizon olmayan enflamasyon karşıtı ilaçlar tüm dünyada olduğu gibi bizde de en çok kullanılan ilaç grubu.

Daha önce bu grup ilaçların kalp krizi, felç, kalp yetersizliği ve hipertansiyon riskini artırdığı belirlenmişti ve rofecoxib etken maddeli Vioxx isimli ilaç 10 sene kadar önce piyasadan çekilmişti.

2001-2010 seneleri arasında 28.947 kişide ani kalp durması geliştiği ve bunların 3376’ sının 30 gün öncesinde NSAİD kullandıkları tespit edildi.

NSAİD ilaçlar içinde diclofenac, naproksen, ibuprofen, rofecoxib ve celecoxib bulunuyordu.

Analizlerde, ani kalp durması riskinin diclofenac kullananlarda yüzde 50 ve ibuprofen kullananlarda ise yüzde 31 yüksek olduğu ortaya çıktı.

Bunlar reçetesiz de satıldığı için birçok insan tarafından emniyetli ve yan etkisi olmayan ilaçlar olarak görülüyor.

Uzmanlar, bu tür ilaçların ortalama 30 gün kullanılmasının kardiyo-vasküler risklerin artması için yeterli olduğunu vurgulayarak, günde 500 miligramdan fazla naproksen ve 1200 miligramdan fazla ibuprofen alınmaması ve bilinen kalp-damar hastalığı olanlara bu ilaçların verilmemesi uyarısını yapıyorlar.

Gelelim neticeye

Ağrı kesicilerin ülkemizde en çok kullanılan ilaçlar ve kalp krizlerinin de en çok ölüme yol açan hastalıklar olduğunu dikkate alın ve neticeyi siz belirleyin.

Kaynak:

https://academic.oup.com/ehjcvp/article/3/2/100/2739709/Non-steroidal-anti-inflammatory-drug-use-is

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. vedat dedi ki:

    gelelim neticeye benden olsun hocam: HAPI YUTMAMAK İÇİN HAP YUTMAYIN

Siz de yorumunuzu paylaşın: