OTİZM BİR KAN TESTİYLE ERKENDEN TEŞHİS EDİLEBİLECEK Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bugüne kadar sadece teşhis edilen otizmin 3-10 yaş arası çocuklarda bir kan testiyle yüzde 98 doğrulukla tespit edilebileceği bildirildi.

PLoS Computational Biology’ de yayınlanan araştırma sayesinde bir çocuğun otizm olmayacağı da yüzde 96 doğrulukla belirlenebiliyor; test otizmin ağırlığı hakkında da bilgi veriyor.

Bu testte FOCM (folate-dependent one-carbon mechanism) ve TS (transsulfuration) metabolik yollarıyla ilgili 24 proteinin seviyeleri ölçüldü ve bunlardan beşinin doğru kombinasyonuyla teşhis konabileceği ortaya çıktı.

Daha önceki çalışmalarda FOCM ve TS’ nin otizme genetik ve çevresel yatkınlığın oluşumuna katkı sağladığı belirlenmişti.

Otizm, bugün için standart olarak çocuğun davranışlarını müşahede eden pediatrist, psikolog, konuşma ve dil uzmanlarının fikir birliği ile klinik olarak teşhis ediliyor.

Gelelim neticeye

Otizm teşhisleri son 40 senede katlanarak arttı.

Günümüzde USA’da her 68 çocuktan birine otizm teşhisi konuyor.

Bu artışı otizm farkındalığının, teşhis imkânlarının, tıp hizmetlerine ulaşımın artması ve kolaylaşması ile izah etmek mümkün değil.

Kısa sürede insanların genetik yapısının değişmesi mümkün olmadığına göre sebebi çevrede aramak gerekiyor.

Ararsak elbette bulabileceğiz ama Nasrettin Hoca’ nın ağırda kaybettiği anahtarını orası karanlık diye bahçede araması gibi arayacak olursak tabii ki sadece hava alırız.

Kaynak: http://journals.plos.org/ploscompbiol/article?id=10.1371/journal.pcbi.1005385

Siz de yorumunuzu paylaşın: