KARDİYOLOGLAR FIRILDAK GİBİ DÖNÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hastalarına yürümeyi tavsiye eden ama 20-30 basamağı bile yürüyen merdivenlerle çıkmayı tercih eden kardiyologlardan kendilerine güvenenlerin içini karartan bir haber daha (1).

Bir araştırmada, American College of Cardiology’ nin (ACC) 2017 toplantısına katılan kardiyologların yüzde 57′ sinin dinledikleri tıbbi konferanslara dayanarak günlük hasta tedavilerini değiştireceklerini söyledikleri belirlenmiş (2).

Kadın modası bile bu ölçüde değişmezken tedavi yaklaşımlarının bir toplantıdan sonra bu kadar çok değişmesi bilime olan itimadı ve saygıyı derinden sarsıyor.

Bu, bugüne kadar her 10 hastadan 6′ sına yanlış veya eksik tedavi uygulandığı anlamına geldiği gibi yeni değişen yaklaşımların da hiçbir  garantisinin olmadığını, bunların da bir iki sene sonra büyük ölçüde değişmesinin mümkün olduğunun sinyallerini veriyor.

Araştırmalar yapılıyor, bilgiler değişiyor, daha iyisine ulaşılmaya çalışılıyor” benzeri  savunmaların kıymeti harbiyesi yok.

Modern tıp endüstrinin menfaatlerini değil “gerçek tıbbın prensiplerini” esas almış olsaydı bir toplantı ile kardiyologların yüzde 60′ a yakınının fikri değişmezdi.

Tıp, akıl-mantığı, tıbbın ve bilimin temel prensiplerini, hasta iyiliği ve menfaatini değil, ilaç endüstrisinin araştırmalarını esas almaya devam ettikçe kardiyologlar da fırıldak gibi dönmeye devam edecektir.

Böyle bilim olmaz.

Buyrunuz.

Pascal Meier,MD Retweetledi: Pascal Meier,MD

57% of the Cardiologists will change their daily patient treatment based on news from medical conference – survey shows

Pascal Meier,MD ekledi,

Pascal Meier kimdir?

@pascalmeier74

Cardiologist, Editor-in-Chief journal . News on cardiology, medicine, health and more

Kaynaklar:

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/03/17/hakkimda/kardiyologlar-neden-yuruyen-merdiveni-tercih-ederler/

2. https://twitter.com/pascalmeier74

Yazı için 9 yorum yapılmış:

  1. dr.seyfullah kılıç dedi ki:

    Ahmet hoca nın kardiyologlarla ilgili bi sıkıntısı var anlaşılan. Yok merdivenden yürüyerek çıkmadılar, yok statin aşısı şimdide bu.
    Diğer branş kongrelerindekiler hep merdivenle çıkıyor, onlarda hiç aşılar kullanılmıyor sanki. Bu araştırmayı diğer branşlara yapın bakalım ne çıkacak.
    Ayrıca kolesterol düşmanlığı tabiki saçmalık ve olmayan bir hastalık oluşturup hem parakazanıyorlar hemde ilaçlar yüzünden bir çok hastalığa davetiye çıkartıyorlar. Kitabındada bunu çok güzel anlatmış zaten.
    Burada katılmadığım nokta sadece bir branşın hedef alınması.

  2. ali ayhan dedi ki:

    Bence mükemmel bir yorum

  3. mahmut dedi ki:

    Fikri bir toplantı ile değişen %57’ nin %100ü tüm masrafları ilaç şirketleri tarafından karşılanarak kongreye davet edilmişler midir? Cevap evetse, söylenecek bir söz kalmaz. Tabii ki parayı veren düdüğü çalar, tabii ki fikirler değişir, eski ilaçlar atılır, yenilerine geçilir, devran böyle döner.

  4. Dr. Tayfun dedi ki:

    Şirketlerin amacı doktorları seneliği 14 bin dolar tutan ama kalp krizine bağlı ölümleri önlediği gösterilemeyen ilaçlara ısındırmaktır. Yakında fanatik statinciler bu haplar işe yaramıyor demeye başlarlarsa şaşırmayın, yeni ilaçları öne çıkarmanın en önemli yolu eski ilaçları kötülemektir, şirketlerin artık tüm hedefleri dünyaya bu yeni ilaçları dayatmaktır.
    Burada şöyle sakat bir durum var. Kongrede dinlediklerinde etkilenerek uygulamalarını değiştirecekleri bildiren doktorların yaptıkları doğru ise ve bunları ancak bir kongreye katılarak öğrenmek olanaklı ise kongreye katılmayan on binlerce doktor yanlış yapmaya devam edecekler demektir.
    Bir başka sakat durum da şudur. Bilgiye ulaşmanın yolu bir ilaç şirketi aracılığıyla kongreye katılmak değildir. Bu kongrede olan bitenleri söylenenleri araştırmaları sunuları internet ortamından izlemek olasıdır. Hatta bu şekilde kongreye katılan birinden daha fazla bilgi edinilebilir. Böyle büyük kongrelerde aynı anda onlarca oturum oluyor ve bir doktorun bunlardan sadece birine katılması mümkündür.
    Kongreler ilaç şirketlerinin doktorları kendilerine bağımlı kılmak için kullandıkları bir yöntemdir ve günümüzde bir kongreye katılanların pratik olarak %100’ ü de bir firmanın davetlisidir. Böyle kongrelere katılmanın maliyeti yeme içme otel seyahat kongre kayıt parası ve diğer masraflarla beraber birkaç bin dolardır. Nasıl olur da firmalar bu kadar çok parayı harhangi bir karşılık beklemeden harcarlar bir düşünmek lazım. Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez diyeyim siz anlayın.

  5. kardiyolog dedi ki:

    Ahmet Hoca yine tribünlere oynayan bir yorumda bulunmuş. KArdiyoloji çok hızlı gelişen ve son derece dinamik bir bilim dalı. 2016 yılında insanlığın ürettiği bilim bilinen insanlık tarihinin 2015’e kadar ürettiği bilgi ile aynı olduğuna göre bilmediğimiz pek çok konuya bilimsel yaklaşımlar elbette klinisyenlerin fikirlerini değiştirebilir. Bu sonuç üzerine insan internette tribünlere oynayan yazılar yazmak yerine ”yahu bu adamlar nelerden bahsetmişlerde, böylesi etkin kongreler düzenleniyor” diye düşünmezsenin önümüzdeki tüm günlerinizi de buradan ona buna ancak laf çakarken bulursunuz, daha da ötesi olmaz.
    Neden bu adamlar kararlarını etkileyecek kadar öenmli bir kongre geçirmiş beraber bakalım:

    1. örneğin kalp krizi ile gelen ve bir başka damarında daha daralma olan hastanın diğer damarına da aynı seansda müdahale edelim mi? cevabı verildi

    2. orta riskli aort darlığı olan hastalarda TAVI’mi cerrahi aort kapak değişimi mi? cevabı verildi

    3. ilaç kullanımı ile LDL’yi çok aşırı düşürürek kognitif fonksiyonlarda bozulma olur mu? cevabı verildi

    4. TAVI sonrası anti agregan mı, anti koagülan mı? cevabı verildi

    5. riski kalp cerrahisi öncesi levosimendan verip hastayı cerrahiye hazırlamak işe yarıyor mu? cevabı verildi

    6. yeni çıkan psck9 inh. ilaçlar etkilimi, güvenli mi, cevabı verildi

    7. kr koroner damar tıkanıklığı olan hastaların damarlarını açalım mı, medikal tedavi yeterli mi? cevabı verildi

    8. koroner damar tıkanıklıklarının önemini gösteren yeni teknik ifr, daha önceden bildiğimiz ve güvenle kullandığımız ffr kadar güvenli mi? cevabı verildi

    9. kalp krizi geçiren hastalarda yeni bir kan inceltici riveroksaban içeren tedavi kombinasyonu klasik tedavilerimiz kadar etkili ve güvenli mi? cevabı verildi

    10. küçük çaplı koroner damarlarda eriyebilen stentler güvenli mi? cevabı verildi

    Yukarıda yazdıklarım bir çırpıda aklıma gelen ve hepside benim klinik yaklaşımımı değiştirecek çok ama çok önemli çalışmalar. Asıl böylesi bir kongreye katılıp halen kliniğinde en azından bir kaç modifikasyon yapmayan kişileri merak ediyorum.

    Yani sayın Ahmet Hocam, dünya akıyor, bakıp laf yetiştirmek yerine en azından yakalamaya çalışmak lazım. Gerisi laf-ı güzaf…

  6. Asistan doktor dedi ki:

    Ben şunu merak ediyorum, kongreye katılmadan bu soruların cevabı bulunamıyor mu? İlle de kongreye mi gitmek lazım? Katılmayanların fikri ne kadar değişiyor? Kardiyolog abimizin sıraladıkları bilimsel araştırmaların sonuçları ve bunların hepsi de dergilerde yayınlanıyor, yani kongreye katılmanın anlamı yok. Kendisi kongreye kendi imkanları ile gittiyse kaç lira harcadı, yok bir ilaç firması tarafından götürüldü ise kendisi için kaç dolar harcandığını biliyor mu? Şirketle gittiyse davet edilme kriterleri nedir, bunun karşılığı var mıdır, yoksa şirket neden beni değil de onu davet ediyor? Kliniğinde modifikasyon yapmayanlar mal praktis yapıyor olabilirler mi? Bunlar da benim hemen aklıma gelen sorular. Kardiyolog büyüğüm bir cevap verirse memnun olurum.

  7. Dr. Kemal dedi ki:

    Kardiyolog meslektaşımızın %57′ lik bölüm içinde yer aldığı anlaşılıyor. Cevabını bulduğu sorular içinde preveantif kardiyoloji ile ilgili tek bir soru olmaması çok ilginç!!!

    İlle ilaç, ille stent, ille kapak, ille cerrahi, ille bir endüstri ürünü. Kongreler zaten bunun için yapılıyor ve Ahmet hoca da bunu söylüyor.

    Benim bildiğim Ahmet Hoca her konuda çok okuyan, araştıran ve bunları halka da anlatan biridir. Halkın anlayacağı bir dille anlatmanın tribünlere oynamak olarak anlatılması bidon kafa örneğinin aynısının tıpkısı.
    Değerli meslektaşıma hocanın Kolesterol kitabını okumasını tavsiye ederim. O kitabı okusun ondan sonra konuşsun çünkü değişime açık bir branşın uzmanı olarak kitaptan sonra gene değişime uğrayacaktır.

  8. SİNAN SALİM dedi ki:

    Kardiyolog bey bir sonraki kongrede gene değişecek olan konuları sıralamış.
    Kongreye katılan ama fikir değiştirmeyen meslektaşlarını suçlamadan önce keşke onlara bunu sorsaydı belki bu fikri de değişirdi.
    Bir de kongreye katılmak için ne yaptığını yazarsa çok mutlu olurum, bu konuda çok zayıfım, beni hiçbir firma davet emiyor.

  9. Asistan doktor dedi ki:

    Kardiyolog abimden cevap gelmedi. ya verecek cevabı yok ya da değişimle meşgul. O bu değişimi bence seneye kadar ancak yapar ama o zaman da bunlar gene değişecektir. Hadi hayırlısı.

Siz de yorumunuzu paylaşın: