D VİTAMİNİ SEVİYESİNİN 20 VE ÜZERİNDE OLMASI YETERLİDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Randomize kontrollü araştırma, kan D vitamini seviyeleri 14-27 ng arasında olan ve osteoporozu bulunmayan 75 yaşından küçük 230 kadın üzerinde gerçekleştirildi.

Araştırmada düşük doz, yüksek doz koleskalsiferol ve plasebo verilen üç grup kadın 1 sene sonra kalsiyum emilimi, kemik mineral dansitesi, kas kitlesi ile 5 kere otur kalk ve zamanlı kalk yürü testleriyle değerlendirildi.

Yüksek doz kolekalsiferol verilen kadınlarda kalsiyum emiliminin çok az arttığı ama bunun kemik mineral dansitesi, kas fonksiyonları, kas kitlesi ve düşmelere herhangi bir faydası olmadığı tespit edildi.

Kan D vitamini seviyeleri 30’ dan düşük olan menopoz sonrası kadınlarda, düşük ve yüksek doz D vitamininin kemik ve kas üzerine olan etkileri bakımından plaseboya eşit olduğu sonucuna varıldı.

Kan D vitamini seviyesinin 30 ve 30’ un üzerinde tutulmasının faydasını gösteren bir veri bulunmadı.

Treatment of Vitamin D Insufficiency in Postmenopausal Women” başlıklı araştırma JAMA’ da yayınlandı.

Gelelim neticeye

Kanda D vitamini düşüklüğünün, total kalsiyum emilimini azaltarak, sekonder hiperparatroidi, kemik resorpsiyonunun artması ve kemik mineral dansitesinin azalmasıyla osteoporoza yol açtığı bilinir.

İskelet sağlığı için optimal D vitamini seviyesi için uzmanlar arasında görüş birliği yoktur.

Bazıları bunun 30’ un üzerinde olması gerektiğini ileri sürerken Tıp Enstitüsü 20 ve üzerini yeterli bulur.

Bu araştırmaya göre kanda D vitamini seviyesinin 20 ve üzerinde olması kâfidir ve seviyeyi 30 ve üzerine çıkarmanın kas ve iskelet sistemine bir faydası yoktur.

 “Kafalarını D vitaminini yükseltmeye takanlara” önemle duyurulur.

Hanımlar, her gün öğle vakti güneşlenin, her gün 1 saat yürüyün ve “kadın gibi” beslenin.

Kaynak: http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2422066?widget=personalizedcontent&previousarticle=2599435

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Sedef dedi ki:

    Etrafımda vitamin hapı almayan kimse yok. bunlara dünya kadar para ödeniyor. Bu paraları gıdalara versek çok daha doğru bir iş yapmış oluruz. Dilerim insanlar artık bu vitaminci doktorların yalanlarına karşı uaynık olurlar.

Siz de yorumunuzu paylaşın: