TRANS YAĞLARIN YASAKLANMASI KALP KRİZLERİNİ AZALTMAYA BAŞLADI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İnsanlara senelerce içinde kolesterol olmadığı için kalp dostu yağ olarak margarin ve sıvı bitkisel yağlar yedirildi.

Oysa bu ürünlerdeki trans yağların kalp krizi ve felçlerin altında yatan damar sertliğinin (ateroskleroz) temel sebebi olduğu 50 sene önce de biliniyordu ama bu gıda endüstrisinin işine gelmediği için hayvansal yağlar kötüleniyor, trans yağlara methiyeler düzülüyordu.

Seneler içinde trans yağların zararları artık saklanamaz hale gelince hazır gıdalarda ve bitkisel yağlarda bulunan bu zararlı yağın kısıtlanması ve yasaklanması kaçınılmaz oldu.

New York eyaletinde bazı şehirlerde restoranlarda 2007’ den itibaren trans yağ kısıtlaması başladı.

JAMA’ da yayınlanan bir araştırmada trans yağ kısıtlamasının kalp krizi ve felçlerin görülme oranlarına olan etkisi New York eyaletin trans yağlara kısıtlama getirilen 11 şehriyle böyle bir kısıtlamanın olmadığı 26 şehrindeki vakalar karşılaştırılarak araştırıldı.

Analizlerde trans yağ kısıtlamasının başlamasından 3 sene sonra kalp krizi ve felçlerde trans yağ kısıtlaması olmayan şehirlere göre yüzde 6 azalma olduğu tespit edildi.

Bu, her 100 bin kişide 43 daha az kalp krizi ve felç olması anlamına geliyor.

Tıbbi fetva kurumu FDA da 2015’ de trans yağların ülke çapında yasaklanması kararı almış ancak endüstrinin buna hazır olabilmesi için onlara 3 sene mühlet vermişti.

Trans yağlar, kısmen hidrojenize yağlar (PHO) adıyla da biliniyor ve restoranlarda tavuk ve patates kızartmalarında ve paketlenmiş hazır gıdalarda yaygın olarak kullanılıyor.

Gelelim neticeye

Trans yağlara “yağ çekenler”, margarin şirketleriyle seviyeli birlikteliğe girenler şimdi neredeler acaba?

Sağlıklı iki yağ var, biri köy tereyağı diğeri soğuk sızma zeytinyağı.

Kaynak: http://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/article-abstract/2618359

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Zeynep Özdemir dedi ki:

    Bizi senelerce kandırdılar, tereyağı yumurta yağlı peynir kalp hastası yapar dediler, Vita yağını yedirdiler. Durum ortada. Bunun hesabını nasıl verecekler acaba?

Siz de yorumunuzu paylaşın: