HANTA VİRÜS HASTALIĞI TÜRKİYE’ DE DE GÖRÜLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Düzce’nin Yığılca ilçesi Kırık Köyünde Hanta Virüs şüphesi ile 1 kişinin öldüğü 2 kişinin de hastanede tedavi altına alındığı bildirildi.

Hanta virüs enfeksiyonlarına ülkemizde çok seyrek olarak rastlanır.

En çok Kuzey ve Güney Amerika ile Kore, Rusya, Çin gibi bazı Asya ülkelerinde görülür.

Hanta ismi virüsün ilk kez izole edildiği Güney Kore’ deki Hantaan Nehri’nden gelir.

Nasıl bulaşır?

Virüs insanlara farelerin ve başka kemirgenlerin dışkı, idrar veya salyalarının bulaştığı yiyecekler veya solunan hava vasıtasıyla geçer ancak virüs yayan farelerde herhangi bir hastalık belirtisi bulunmaz.

Çok daha nadiren farenin ısırmasıyla da bulaşabilir.

Virüsün insandan insana veya kan nakliyle geçtiğine dair bir bilgi yoktur ve bundan dolayı da hastaların karantinaya alınması gerekmez.

Virüs taşıyan fareler pamuk faresi adıyla bilinir ve daha çok kırsal bölgelerde yaşarlar.

Hanta virüs enfeksiyonları daha çok köy ve kırsal bölgelerde yaşayanlarda, çiftçilerde, hayvancılıkla uğraşanlarda daha fazla görülür.

Hastalık belirtileri

Hastalık belirtileri virüs alındıktan bir ila üç hafta sonra ortaya çıkmaya başlar.

Yüksek ateş, titreme, baş ve kas ağrıları, halsizlik, karın ağrısı, bulantı, ishal gibi gribal bir enfeksiyonu düşündüren belirtiler vardır.

On gün kadar sonra hastalığa özgü iki farklı tablo ortaya çıkar; bunlardan biri Hanta virüs akciğer sendromu (Hantavirus pulmonary syndrome) diğeri de kanamalı ateşli böbrek sendromudur (Hemorrhagic fever with renal syndrome).

Hanta virüs akciğer sendromu

Başlangıç belirtilerinden sonra ani olarak nefes darlığı, öksürük, tansiyon düşüklüğü gelişir ve tablo hızla akciğer ödemi ve solunum yetersizliğine ilerler.

Kanamalı ateşli böbrek sendromu

Bu hastalarda ise başlangıç belirtilerinden sonra yüzde ve gözlerde kızarma, deride kanamalar, tansiyon düşüklüğü, idrarda azalma, idrarda kanama görülür ve tablo böbrek yetersizliğine ilerler.

Hastalık, virüsün izole edilmesi veya virüse karşı oluşan antikorların tespit edilmesiyle teşhis edilir.

Hanta virüs enfeksiyonunun özel bir ilacı veya aşısı yoktur.

Vakaların erken dönemde tanınarak yoğun bakım ünitelerinde oksijen, mekanik ventilasyon ve diyalizle tedavileriyle hayatta kalma şansları artar.

Korunmak için neler yapılmalı?

Evlere fare girebilecek boşlukların kapatılması ve yiyeceklerin açıkta bırakılmaması gerekir.

Tarla ve ormanda çalışanların ve hayvanlarla uğraşanların eldiven ve maske kullanmaları faydalıdır.

Fare dışkılarının bulaşma ihtimali olan mekânlarda bulunanlar el temizliğine dikkat etmeli, eller ağız, burun ve göze temas ettirilmemelidir.

Fare çıkartılarının bulaşma ihtimali olan yüzeyler çamaşır suyu ile silinebilir ama bu kapalı ortamlarda virüslerin havaya karışmasına yol açabileceği için çalı süpürge veya elektrikli süpürge ile temizlik yapılmamalıdır.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Dr TSM dedi ki:

    Yaklaşık 4 yil önce samsun ayvacik ilcesinde de polis memuru arkadasimizda görüldu. Hala akletmez mi insanoglu? Degismesi gerekenler… Dibimizdekilerden bihaber iken çindekini bize servis eden medyanin algi oyununa karşı…

Siz de yorumunuzu paylaşın: