ACİL SERVİSLERDE D VİTAMİNİ ZEHİRLENMESİ VAKALARI ARTTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Acil servislerde D vitamini zehirlenmesi vakaları arttı” ifadesi ancak şahsi bir müşahede olabilir.

Bunun bilimsel bakımdan manalı olabilmesi için bu bilgiyi istatistiki bilgilerle desteklemek gerekir.

***

Prof.Dr. Gönen: ‘’D vitamini yüklemesinde günlük verilebilecek en yüksek doz 4 bin üniteyi geçmemesi gerekirken, hastalara aylık 1 milyon 200 bin ünite D vitamini yüklemesi yapılıyor. Gereğinden fazla D vitamini yüklemesi nedeni ile acil servise D vitamini zehirlenmesi nedeniyle gelen hasta sayısında artış görülüyor.’’

Antalya’da düzenlenen, ‘’39. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi’’ nde Medimagazin’e açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Sait Gönen, D vitamini kullanımı ve reçetelendirilmesinde birtakım hataların yapıldığını belirtti.

Prof.Dr. Gönen, ‘’D vitamini ülkemizde ampül ve damla şeklinde sunuluyor. Hastalara bazen haftada bir ampül D vitamini verildiğini biliyoruz. Ancak biz D vitamini eksikliğinde yükleme dozu öneriyoruz. Günlük olarak verilebilecek en yüksek doz 4 bin ünite olmalı.’’ dedi. 

Günlük olarak verilen D vitamininin iki aylık sürece yayılması gerektiğinin altını çizen Gönen, bu süre sonrasında idame doz ile devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘’Kır kır iç mantığı yanlış’’

Bazı reçetelerde 300 bin ünite D vitamini içeren ampüllerin hastalara haftalık olarak verildiğini söyleyen Gönen,’’Hasta ayda 4 ampül aldığında 1 milyon 200 bin D vitamini vermiş oluyorsunuz. Bunun bilimsel bir karşılığı yok. D vitamini seviyesinin 30-50 ng/mL arasında tutulması gerekiyor. D vitaminin fazlası intoksikasyon(zehirlenme) yapıyor.’’ açıklamasında bulundu.

”Yanlış reçeteleme D vitamini zehirlenmesine neden oluyor”

Gereğinden fazla D vitamini yüklemesi nedeni ile acil servise D vitamini zehirlenmesi nedeniyle gelen hasta sayısında artış olduğuna dikkat çeken Gönen, bu dozun günde 4 bin üniteyi geçmemesi gerektiğini vurguladı.

Vücutta D vitamini fazlalığının, kandaki kalsiyum değerini yükselterek hiperkalsemiye neden olduğunu ifade eden Gönen, bu durumun böbrek ve safra taşı oluşumunu tetiklediğini söyledi.

Kaynak: http://www.medimagazin.com.tr/hekim/genel/tr-acil-servislerde-d-vitamini-zehirlenmesi-vakalari-artti-2-12-73789.html

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Serpil Başarır dedi ki:

    kandaki düzey 100′ ün üstüne çıkmalı diyen hocalar var başta Canan Karatay. D vitamini zehirlenmesi diye bir şey olmaz diyorlar.

Siz de yorumunuzu paylaşın: