AZ TUZLU DİYET DE TANSİYONU YÜKSELTİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Framingham Offspring Study kapsamında 30-64 yaşlar arasındaki sağlıklı 2.632 kadın ve erkeğin 16 sene süreyle takip edildiği çalışmada “az tuzlu diyetin” kan basıncı düşüklüğü sağlamadığını ortaya koydu.

Çalışmanın başlangıcında katılımcıların kan basınçları yani tansiyonları normal sınırlardaydı.

16 senelik takipte günde 2500 miligramdan az tüketenlerin kan basınçlarının daha fazla sodyum tüketenlere göre yüksek olduğu tespit edildi.

Araştırma, potasyum, kalsiyum ve magnezyum tüketimleri fazla olanların tansiyonlarının da uzun vadede düşük olduğunu gösteriyor.

Framingham’ da en düşük kan basıncı değerleri günde ortalama 3.717 mg sodyum ve 3.211 mg potasyum tüketenlerde görüldü.

Is eating too much salt damaging your health? - BBC Food

Beslenme Kılavuzu yeniden sorgulanmalı

Bu sonuç, 2015-2020 Amerikan Beslenme Kılavuzu’ nun günlük sodyum miktarını sağlıklı insanlar için 2.300 miligram ile sınırlandıran tavsiyesinin doğruluğunun sorgulanmasını gerektiriyor.

Zaten besleme uzmanların hazırladığı Beslenme Kılavuz’ undan insanlara fayda beklemek doğru değil.

Son senelerde yayınlanan başka çalışmalarda da sodyum tüketimi ve kardiyo-vasküler hastalıklar arasında J-şeklinde bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor.

Bu, hem çok düşük tuzlu diyet uygulayanlarda hem tuzlu diyet uygulayanlarda kalp hastalıkları riskinin yüksek, orta derecede tüketenlerdeyse düşük olduğu anlamına geliyor.

Az tuzlu diyet faydalı değil

Araştırmanın uzmanlarında Moore “Az tuzlu diyetin uzun vadede tansiyon üzerine faydalı bir etkisi olmadığını gördük. Bu tavsiye insanları yanlış yönlendirebilir” diyor ve ilave ediyor:

Sodyum kısıtlamasından fayda görecek olan bir grup duyarlı kişi olabileceğini göz ardı etmemek lâzım ama tuz duyarlılığını taramak için daha kolay yöntemler ve tuza hassas bu gruptakilerin sodyum ve potasyum tüketimleri için kılavuzlar hazırlamak için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor”.

Az tuzlu diyetten fayda ummak abesle iştigaldir, makul miktarda tuz almak sağlıklı yaşamanın olmazsa olmaz unsurlarındandır.

Gelelim neticeye

BİR: Besleme uzmanların hazırladığı Beslenme Kılavuzlarından insanlara fayda beklenemez.

İKİ: Az tuzlu diyetten fayda ummak abesle iştigaldir, makul miktarda tuz almak sağlıklı yaşamanın olmazsa olmaz unsurlarındandır.

ÜÇ: Her yiyeceğin her besin ögesinin mâkul bir miktarı vardır.

En faydalı bir gıdanın fazlasından hayır gelmeyeceği gibi yeterince yenmemesi de sağlıklı olmakla bağdaşmaz.

İfrattan da ve tefritten de kaçının, orta şeritten ayrılmayın.

Her şey kararında güzeldir!

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170425124909.htm

***

EK 1 (25.8.2022): Kalp yetersizliği olan bazı hastalar için az tuzlu diyet zararlı olabilir.

Severely restricting salt intake led to a worse prognosis for 1713 patients with heart failure with preserved ejection fraction (HFpEF) in a secondary analysis of the Treatment of Preserved Cardiac Function Heart Failure With an Aldosterone Antagonist, or TOPCAT, trial, which evaluated whether spironolactone could reduce poor outcomes resulting from HFpEF.

In the secondary analysis, participants were scored on how much salt they added to home-cooked meals per serving: none (0 points); one-eighth teaspoon (1); one-quarter teaspoon (2); and one-half teaspoon or more (3). The primary outcome was a composite of death from cardiovascular disease, heart failure hospitalization, and aborted cardiac arrest.

Patients with a cooking salt score greater than 0 had significantly lower risks of the primary end point, but not all-cause or cardiovascular death, compared with patients who added no salt to their food. Poor outcomes related to overly strict salt use were more common in patients younger than 70 years and those of diverse racial and ethnic minorities.

About half the participants had a cooking salt score of zero; 56% were men and 81% were White. Those who added no salt to their food weighed significantly more and had a lower diastolic blood pressure (70 mm Hg) than those with a cooking salt score greater than 0. They were also more likely to have previous hospitalizations for heart failure, to have type 2 diabetes, and to use β-blockers and diuretics.

Based on their findings, reported in Heart, the authors concluded that clinicians should reconsider advising patients with HFpEF to be unnecessarily strict with their salt intake.

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2795531

Makale: Too Little Salt Is Harmful for Some Patients With Heart Failure

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Ayşen dedi ki:

    Karatay hep söylüyor’tansiyonu yükselten tuz değil şekerdir’diye.Tabi ki kristal tuz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: