BESİN DESTEKLERİ İŞLENMİŞ GIDALARDAN DAHA TEHLİKELİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Besin desteklerinin sağlıklı yaşamanın unsurlarından olmadığını söyleyenlere her gün bir yenisi ekleniyor.

Bunlardan biri de Harvard Tıp Fakültesi’ nden Doç. Dr. Pieter Cohen.

Business İnsiders’ taki habere göre herhangi bir besin desteğinin kutusunda yazan şu iki kelime Cohen’ in ödünü koparmaya yetiyor: Proprietary blend yani tescillenmiş karışım.

Cohen, üreticilerin bu iki kelimenin koruyucu şemsiyesi altında ürünlerinde bulunanların ayrıntılı bir listesini vermek zorunda kalmadıklarını ve miktarlarını belirtmeden istedikleri katkı maddelerini koyabildiklerini söylüyor:

Besin desteklerinin çok ciddi riskleri var.

Besin desteklerinin kanser ve böbrek taşı risklerini artırdıkları biliniyor.

Her sene ortalama 20 bin insan besin destekleri yüzünden acillik oluyor.

Gıdalara ilave edilen bileşiklerin GRAS (generally recognized as safe= genel olarak emniyetli kabul edilen) sınıfından olması gerekirken besin destekleri için böyle bir standart bulunmuyor.

Besin desteklerinin etiket ve emniyetleri USA’ da 1994 senesinde kabul edilmiş olan Dietary Supplement Health and Education Act (DSHEA)’a göre belirleniyor.

Ayrıca, üreticiler birçok yeni düzenlemeyle iyi imalat uygulamalarını (good manufacturing practices=GMP) yerine getirmek zorundalar.

Ne var ki, tescillenmiş karışım ibaresi altında listelenen katkı maddelerinin miktarları hakkında tek tek bilgi verilmesi icap etmiyor.

Sadece total miktarı listelemek ve karışımdaki katkı maddelerini ağırlıklarına göre sıralamak yeterli oluyor.

Bu katkı maddeleri içinde bazı ilaçlarla negatif etkileşimleri olanların tehlikeli yan etkileri ortaya çıkabiliyor.

Cohen “Kanunlara göre besin destekleri emniyetli gibi görünüyor olsa da birçok insan bunlardan ciddi zarar görüyorlar” diye sözü bağlıyor.

Gelelim neticeye

Besin desteklerinin gözden kaçan esas zararı insanları sağlıklı beslenmeden uzaklaştırmasıdır.

Besin desteği müptelalarına önemle duyurulur.

Kaynak: http://www.businessinsider.com/why-supplements-herbs-dangerous-2017-5

***

EK 1 (28.9.2020): GRAS yani “genel olarak emniyetli oldukları kabul edilen” (generally recognized as safe) listesi 1958’de 170 maddeyle başladı. Şimdi bunların sayısı 10 bini buldu. Yiyeceklerinizdeki bu 10 bin maddenin vücudunuza zarar vermemesi mümkün mü? Gerçekten şaka gibi! Kaynak: https://twitter.com/RobertLustigMD/status/1310230781684518913?s=20

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Leyla Doğan dedi ki:

    Yok hocam sayenizde bilinçlendik bu tür ilaçlara para kaptırdığımız falan yok artık. Adam gibi yiyip adam gibi içiyoruz.

  2. NECLA dedi ki:

    Ya hocam korkutma bizi ya

  3. Dr seyfullah kılıç dedi ki:

    Besin desteklerinin kanser ve böbrek taşı risklerini artırdıkları biliniyor.
    Her sene ortalama 20 bin insan besin destekleri yüzünden acillik oluyor.
    1.İlaç diye kullanılan kimyasallardan yılda ortalama kaç kişi acillik oluyor?
    2.İlaç denen kimyasallar kanser böbrek taşı mide kanaması, kalp krizi, diyabet, hipertansiyon , kalp yetmezliği ..vs yapmıyor mu?
    Bende zayıflatıcı, kilo aldırıcı güçlendirici vs gibi uyduruk firmaların uyduruk karışımlarına karşıyım Ancak gerektiğinde Dvit Omega 3, b12, Folik asit vs güvenilir firmadan olmak şartıyla kullanıyorum ve hastalarımada veriyorum.
    Daha önce bir hastam vardı ve onda diyabet, hipertansiyon koroner arter hastalığı vardı. By passlıydı. Sigara ve alkolü bırakamıyordu . Bir ara kayboldu. Rastlaştığımızda “doktorum tam aradığım doktoru buldum dedi . Falanca profesore gittim. O alkol içebilirsin sigarayıda azalt dedi.” Dedi. Tamam tercih senin dedm.
    Ahmet hocada kendi kafasına uygun araştırmaları yayınlayıp uymayanları yayınlamıyor. Site sizin tercih sizin hocam. Kolay gelsin.
    Not: Kafası karışan hastalara

  4. Dr. Kemal Akkaya dedi ki:

    Ahmet Hocama katılıyorum, bu vitamin ve gıda takviyesi tüccarları yüzünden bunları içmeyen kalmadı memlekette. Yüz kişiden belki birkaç tanesinin bunlara gereksinimi olabilir, gerisi parasını idrar ve dışkısını pahalı hale getiriyor o kadar.

Siz de yorumunuzu paylaşın: