LAYT SÜT ÜRÜNLERİ PARKİNSON RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Sosyete diyetisyenleri ve metabolizma uzmanları tarafından hararetle tavsiye edilen süt, peynir, kaymak, tereyağı, dondurma gibi “az yağlı veya yağsız süt ürünlerinin” Parkinson hastalığı riskini yüzde 34 artırabileceği bildirildi.

Sadece az yağlı süt dikkate alındığında Parkinson riski yüzde 39’ a kadar çıkıyor.

80 binden fazla insanın 25 sene takip edilmeleriyle gerçekleştirilen araştırmaya göre “tam yağlı süt ürünleri” için böyle bir risk mevzubahis değil.

Araştırmanın uzmanlarından Hughes, Parkinson riski artışında “Süt proteininin kan ürat seviyesini azaltmasının rolü olabileceğini” söylüyor:

Kanda gut belirtilerine sebep olmayacak ürat yüksekliğinin Parkinson’ a karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor.

Yağsız süt ürat seviyelerini azaltarak Parkinson riskini artırıyor olabilir.

Tam yağlı sütlerde böyle bir risk artışının olmaması ise bunlardaki doymuş yağların yeterli bir ürat seviyesi sağlamasıyla açıklanabilir.

Ayrıca pestisitlerin de rolü olabilir.”

Gelelim neticeye

BİR: Bu araştırma gözleme dayalı olduğu için, bir sebep-sonuç ilişkisinden bahsetmek yani “az yağlı süt ürünleri Parkinson’a yol açıyor” demek mümkün olmamakla beraber araştırmanın dikkate alınması gerekiyor. Riskin düşük olduğu da unutulmamalıdır.

İKİ: Yağsız süt ve süt ürünlerinin bırakın faydalı olmasını tam aksine birçok hastalığın riskini artırdığı, tam yağlı olanların ise aksine koruyucu tesiri olduğu biliniyor (3, 4, 5, 6).

ÜÇ: Layt süt ürünü meftunları bir kere daha hüsrana uğramış oluyorlar.

DÖRT: Pestisitler de Parkinson için bir risk faktörü olmakla beraber tam yağlı süt ürünlerinin risk artışına yol açmaması bu ihtimali ortadan kaldırıyor.

BEŞ: Tam yağlı sütü içmek yerine bunu mayalandırarak yoğurt, ayran, kefir, peynir şeklinde tüketmek çok daha sağlıklıdır, hatırlatırım.

Kaynaklar:

1. http://www.neurology.org/content/early/2017/06/08/WNL.0000000000004057

2. http://www.cbsnews.com/news/low-fat-dairy-linked-to-parkinsons-risk/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/11/21/yazilar/tip-yazilari/beslenme/tam-yagli-sut-icen-cocuklar-daha-saglikli/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/06/22/yazilar/tip-yazilari/beslenme/tam-yagli-sut-sivilceleri-onluyor/

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/04/08/yazilar/tip-yazilari/beslenme/tam-yagli-sut-urunleri-diyabet-ve-obeziteyi-onluyor/

6. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/01/07/misafir-yazar/tam-yagli-sut-ve-peynir-neden-diyabet-ve-kalp-hastaligi-riski-yaratmiyor-olabilir/

***

EK 1 (14.3.2023): Endüstriyel solventlerde, kuru temizlemede, kafeinsiz kahve ve temizlik bezleri, sprey yapıştırıcı, boya sökücü, leke çıkarıcı ve halı temizleyiciler gibi sayısız ev ürününde yaygın olarak kullanılan trikloretilen (TCE) Parkinson Hastalığı riskini %500 artırıyor. 1970’lerden beri TCE’ nin gıda ve ilaç endüstrileri tarafından kullanılması  yasaklanmıştı. TCE’ nin yeraltı suyu, içme suyu, toprak ve dış ve iç havadaki seviyeleri daha yakından izlenmelidir. TCE ve Parkinson hastalığı arasındaki bağlantı, ilk olarak 50 yılı aşkın bir süre önce vaka çalışmalarında ima edildi. Aradan geçen yıllarda, fareler ve sıçanlar üzerinde yapılan araştırmalar, TCE’nin beyin ve vücut dokusuna kolayca girdiğini ve yüksek dozlarda hücrelerin mitokondri olarak bilinen enerji üreten kısımlarına zarar verdiğini gösterdi. Hayvan çalışmalarında TCE, insanlarda Parkinson hastalığının ayırt edici özelliği olan dopamin üreten sinir hücrelerinin seçici kaybına sebep oluyor.

Kaynak: https://content.iospress.com/articles/journal-of-parkinsons-disease/jpd225047

Makale: Trichloroethylene: An Invisible Cause of Parkinson’s Disease?

***

EK 2 (25.3.2023): Kahveyi sütle içince, süt proteinleri ile kahvedeki antioksidanların kombinasyonu anti-enflamatuar etkiyi ikiye katlıyor.

Kaynak: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.2c06658

Makale: Phenolic Acid–Amino Acid Adducts Exert Distinct Immunomodulatory Effects in Macrophages Compared to Parent Phenolic Acids

https://www.popsci.com/health/coffee-milk-inflammation/

https://neurosciencenews.com/coffee-milk-anti-inflammatory-22397/

https://www.express.co.uk/life-style/health/1728070/milk-coffee-reduces-inflammation

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: