KOLESTEROL HAPLARI PARKİNSON RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Kolesterol düşürücü “statin” sınıfı ilaçların duyarlı hastalarda Parkinson Hastalığı belirtilerinin başlamasını hızlandırabileceği bildirildi.

Araştırma 50 milyondan fazla kişinin özel sigorta kayıtlarından faydalanılarak yapıldı.

Movement Disorders’ de yayınlanan araştırmada statin kullanımının Parkinson riskini artırdığı ve bunun özellikle yağda eriyen statinlerle ilgili olduğu belirlendi.

Bu ilişki ilaçları iki buçuk seneden az kullananlarda daha belirgindi ki bu da statinlerin Parkinson’ un başlamasını kolaylaştırabileceğini gösteriyor.

Araştırmada ayrıca kan yağları yüksek olanlarda Parkinson riskini düşük olduğu da görüldü.

Daha önceki çalışmaların bazılarında statinlerin Parkinson riskini azalttığı, bazılarında artırdığı ve bazılarında ise herhangi bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştı.

Sonuçların böyle çelişkili olması iki sebebe bağlanıyor.

Birincisi statinlerin suda eriyen türünün beyine geçmesi mümkün olmazken yağda eriyen statinlerin beyne geçebilmesi ve kolesterolü yüksek hastalarda her iki statinin de kullanılmasıdır.

İkincisi ise, statin tedavisinin özellikle kolesterolü çok yüksek olanlara verilmesi ve Parkinson’ un da yüksek kolesterolü olanlarda az görülmesidir.

Buna göre, statinin koruyucu etkisinin ilaca mı yoksa kolesterolün yüksek olmasına bağlı olduğu net olarak söylenemez.

Daha önce statin kullananlar ilacı bıraktıklarında Parkinson teşhislerinin artması sonucuna dayanarak statinlerin Parkinson’a karşı koruyucu oldukları iddia edilmişti ama bu çalışma bu iddiaya yeni bir izah getiriyor.

Statinler Parkinson belirtilerine yol açması hastaların ilacı bırakmasına sebep oluyor.

Uzmanlar, araştırmalarının statinlerin Parkinson’a yol açtığını göstermediğini, bu ilaçların Parkinson’ u önlemek amacıyla kullanılmaması gerektiğini ortaya koyduğunu dile getiriyorlar.

Gelelim neticeye

Kolesterol düşürücü statinlerin ne kadar ciddi riskleri olduğunu her geçen gün daha iyi anlıyoruz.

İçme sularına statin konması gereken bilim adamları kına yaksın.

DİKKAT: Tabii ki tedavinizi kendi doktorunuza danışmadan değiştirmeyin!

Kaynak:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mds.27063/abstract;jsessionid=B6556C716F238AF2F4D132729D7FE11F.f03t04

***

EK 1 (14.3.2023): Endüstriyel solventlerde, kuru temizlemede, kafeinsiz kahve ve temizlik bezleri, sprey yapıştırıcı, boya sökücü, leke çıkarıcı ve halı temizleyiciler gibi sayısız ev ürününde yaygın olarak kullanılan trikloretilen (TCE) Parkinson Hastalığı riskini %500 artırıyor. 1970’lerden beri TCE’ nin gıda ve ilaç endüstrileri tarafından kullanılması  yasaklanmıştı. TCE’ nin yeraltı suyu, içme suyu, toprak ve dış ve iç havadaki seviyeleri daha yakından izlenmelidir. TCE ve Parkinson hastalığı arasındaki bağlantı, ilk olarak 50 yılı aşkın bir süre önce vaka çalışmalarında ima edildi. Aradan geçen yıllarda, fareler ve sıçanlar üzerinde yapılan araştırmalar, TCE’nin beyin ve vücut dokusuna kolayca girdiğini ve yüksek dozlarda hücrelerin mitokondri olarak bilinen enerji üreten kısımlarına zarar verdiğini gösterdi. Hayvan çalışmalarında TCE, insanlarda Parkinson hastalığının ayırt edici özelliği olan dopamin üreten sinir hücrelerinin seçici kaybına sebep oluyor.

Kaynak: https://content.iospress.com/articles/journal-of-parkinsons-disease/jpd225047

Makale: Trichloroethylene: An Invisible Cause of Parkinson’s Disease?

***

Yazı için henüz yorum yapılmamış.

  1. Hale dedi ki:

    Benim nem Parkinson hastası ve zor yürüyor çok yavaş yürüyor küçük adımlarla. Bir de bu kolesterol ilaçlarının kasları da mahvettiğini düşünecek olursak hastaların halinin ne olacağı daha iyi anlaşılır. teşekkürler Ahmet bey.

  2. Çiğdem dedi ki:

    Yaşlılar zaten hastalık olsa da olmasa da. Bi de bunlara ilaç verip büsbütün yatağa mahkum etmek ne demek

Siz de yorumunuzu paylaşın: