ÇOCUK MAMALARINDA KURŞUN ÇIKTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Araştırma, kısa adı EDF olan Environmental Defense Fund’ un (Çevre Savunma Fonu) FDA’ nın 2003-2013 senelerine ait Total Diet Study verilerini analiz etmesiyle gerçekleştirildi.

2.164 bebek maması örneklerinin yüzde 20’ sinde ve diğer 10.064 yiyecek örneğinin yüzde 14’ ünde kurşun olduğu tespit edildi.

57 tip bebek mamasının 52’ sinde en azından bir örnekte kurşun vardı.

Kurşun, en fazla meyve sularında bulundu. Üzüm suyunun yüzde 89’ u karışık meyve suyunun yüzde 67’ si, elma suyunun yüzde 55’ i ve armut suyunun yüzde 45’ inde kurşun olduğu belirlendi.

Kök sebzelerin (özellikle havuç ve tatlı patates) yüzde 65’ inde, kraker ve bisküvilerin yüzde 47’ sinde, meyvelerin yüzde 29 ve tahılların yüzde 4’ ünde de kurşun bulundu.

EDF, kurşunun toprak kaynaklı olabileceğini veya gıdaların işlenmesi sırasında karışabileceğini bildiriyor.

Emniyet sınır belli değil

FDA, 1993’ de kabul edilen standartlara göre küçük çocukların günde 6 mikrogramdan fazla kurşun almalarını sakıncalı buluyor.

Çevre Koruma Ajansı (EPA) ise 1 milyondan fazla çocuğun günlük diyetleriyle bu sınırları aştığı kanaatini taşıyor.

EDF, FDA’ dan bu standartları ve sınırları yenilemesini, üreticilerden de bebek mamalarında kurşunun en aza indirilmesi ve sık kontroller yapmasını istiyor.

CDC tarafından çocuklar için tanımlanmış emniyetli bir seviye bulunmuyor.

Kurşunun diğer kaynaklar arasında boyalar, toz, kozmetikler, su, toprak, bazı oyuncaklar, bazı meslek ve hobiler var.

Kurşunun sağlığa zararları

Kurşun küçük çocuklarda henüz beyin ve bağışıklık sisteminin tam gelişmemiş olduğu dönemde çok daha zararlı.

Beyin gelişimini bozuyor, dikkat ev davranış problemlerine yol açıyor, kardiyo-vasküler sistem üzerine de olumsuz tesirleri var.

Bebek dişlerinde yapılan kimyasal analizlerde anne karnında veya doğumdan hemen sonraki dönemde kurşuna maruz kalan bebeklerin otizme daha yatkın oldukları ortaya çıkmıştı (2, 3).

Gelelim neticeye

Beslenme, sağlıklı yaşamanın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen temel unsurlarından biridir.

Bebeklerimiz mümkün olduğu kadar sadece anne sütüyle beslenmeli, ek gıdalara geçildiğinde bunların emniyet ve kalitesine çok dikkat edilmelidir.

Sadece tabancadan çıkan kurşun değil yiyecek ve içeceklerdeki kurşun da öldürüyor.

Unutmayın, kurşun adres sormaz!

Kaynaklar:

1. https://www.edf.org/health/lead-food-hidden-health-threat

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/06/06/yazilar/tip-yazilari/ruhsal-hastaliklar/otizmin-sebebi-agir-metaller-olabilir/

3. https://www.nature.com/articles/ncomms15493?error=cookies_not_supported

***

EK 1 (17.10.2021): BMJ: Yakın zamanda yayınlanmış araştırmalardan elde edilen delillerin değerlendirilmesinin sonucu: Süt mama araştırmalarında taraf olma riski yüksektir, yazarlar neredeyse her zaman olumlu sonuçlar bildirir, şeffaflık yoktur ve bulgular seçici olarak bildirilir. Kaynak: https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2202
Makale adı: Conduct and reporting of formula milk trials: systematic review.

***

EK 2 (15.11.2021): Randomize kontrollü çalışmalardan elde edilen delillere göre, bebek maması modifikasyonları standart bebek mamalarıyla karşılaştırıldığında uzun vadeli bilişsel fayda sağlamıyor. Kaynak: https://www.bmj.com/content/375/bmj-2021-065805

***

EK 3 (19.2.2023)

  • In an international survey of 15 countries, most products carried at least one claim, a wide range of different claims was made for similar ingredients, and multiple classes of ingredients were used as a basis for similar claims

  • Three quarters of products with at least one claim did not provide a reference to the evidence in support of the claim

  • When claims cited scientific evidence, 14% of citations were registered clinical trials and 90% of those carried a high risk of bias

Conclusions Most infant formula products had at least one health and nutrition claim. Multiple ingredients were claimed to achieve similar health or nutrition effects, multiple claims were made for the same ingredient type, most products did not provide scientific references to support claims, and referenced claims were not supported by robust clinical trial evidence.

Kaynak: https://www.bmj.com/content/380/bmj-2022-071075

Makale: Health and nutrition claims for infant formula: international cross sectional survey

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Çocuk, İmmünoloji-Allerji Mütehassısı dedi ki:

    Bu bir kepazelikdir.

    Kasdî olma ihtimali bile aklıma gelmekdedir.

    Daha evvel de formül mamalarda fare zehiri olduğu haberleri çıkmışdır.

    Poliklinikde annelerin bebek beslemeyi hiç bilmediğini, kendi öz annelerine bile sormadıklarını, ‘İLK ALTI AY SADECE ANNE SÜTÜ SAÇMALIĞI’na iman etdiklerini görmek ise çok acı…

    Ülkemizin doğurganlık hızı 2019da %1.8’e indi.
    Bir ülkenin nüfusunu koruyabilmesi için du hızın %2.5, genç kalabilmesi için ise %3.5 olması gerekiyor.

    Bir takım çevreler, ülke ve milletimize tırpan vuruyorlar ve şimdilik başarılılar!

    https://vitamingiller.com/su-bile-vermeyin-oyle-mi/

Siz de yorumunuzu paylaşın: