GRİP AŞISI BANDI KESİN ÇÖZÜM SAĞLAYACAKTIR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Geçen sene uygulanan grip aşılarının gene beklenen faydayı sağlamadığı bildirildi.

CDC’ ye aşı uygulamaları konusunda tavsiyelerde bulunan Advisory Committee on Immunization Practices, grip aşının koruyuculuğunun küçük çocuklarda yüzde 60 olduğunu, 18-49 yaş arasındakilerde ve 65 yaşın üzerindekilerde işe yaramadığını açıkladı.

ACIP’ e göre aşı sadece büyük çocuklarda ve 50-69 yaş arasındakilerde etkili oldu.

Orta derecede ağır bir tabloya yol açan grip geçen sene şubat ayında zirve yaptı ve son iki seneye göre grip için hastaneye yatırılması gereken hasta sayısı çok yüksekti.

Geçen sene en çok hastalık yapan grip virüsü daha ağır hastalığa ve daha fazla ölümlere yol açtığı bilinen H3N2 tipi idi.

Gelelim neticeye

BİR: Bir aşının etkili olduğunu söyleyebilmek için etkinliğinin yüzde 90’ dan fazla olması gerekiyor.

Son 10 senede genel grip aşısı koruyuculuğu ortalama yüzde 46 civarında kaldı.

İKİ: Ticari bir mantıkla hazırlanan grip aşılarından bir fayda beklemek abesle iştigal etmekten başka bir şey değil.

Aşıdaki virüsle hastalık yapan virüs uyumlu olsa bile aşının etkili olmasını beklemek akıl ve mantıkla da bilimin temel prensipleriyle de bağdaşmıyor.

Grip aşısı sadece bir antikor cevabına yol açar, hücresel bağışıklığı uyarmaz, bu sebeple de ne etkili olması ne de etkisinin uzun vadeli olması mümkündür.

ÜÇ: Her sene grip aşısı tavsiye edenlerin aklına şaşmıyorum, bu adamların bu işten bir menfaatleri olmasa bu aşının adını bile ağızlarına almazlar.

Kaynak: http://cumberlink.com/live_well_in_the_cumberland_valley/flu-vaccine-ineffective-for-people-and-older-last-winter/article_17e9ca76-bd3a-5fb5-a4e5-6475327f70bb.html

GRİP BANDI YÜZYILIN BULUŞU

CDC’ nin bu açıklamasından hemen sonra Lancet’ te grip aşısından korkanlar için bant şeklinde uygulanabilen bir yöntemin geliştirildiği yayınlandı.

Bu haberden çok mutlu oldum, bulanları tebrik ediyorum.

Grip bandını özellikle de bunların tam dudakların üzerine konuşmayı tamamen önleyecek şekilde yapıştırılacak olan formunu yüzyılın buluşu olarak görüyorum. 

Bu bant işe yaramayan grip aşılarını ısrarla tavsiye edenlerin ağzına yapıştırılırsa insanlık bundan büyük fayda görecek, bu ticari aşılardan kurtulacaktır.

***

“Lancet” dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, özellikle iğneden korkanlar için geliştirilen bant, çok sayıda kişinin grip aşı olmasına olanak tanıyacak.

Araştırmayı yöneten Georgia Teknoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Mark Prausnitz, “Bantta mikroskobik iğneler var. Bu iğneler, herhangi bir acı ya da ağrıya yol açmadan ciltte minik delikler açıp aşıyı vücuda veriyor.” dedi.

Emory Üniversitesinden Dr. Nadine Rouphael da “Bant sayesinde herhangi bir sağlık kuruluşuna gitmeden evde hatta iş yerinde bile grip aşısı olabilirsiniz.” diye konuştu.

Yaklaşık 100 gönüllüyle denenen bant, güvenlik testini de geçti.

Diğer aşılardan farklı olarak soğutucuda saklanması gerekmeyen bant, saklama açısından da kolaylık sağlıyor.

Araştırmacılar, bandın diğer aşılar için de kullanılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Bant, bilim dünyasında heyecan yarattı. Kolay kullanılabilen ve kolay saklanan bandın, özellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde aşıyla önlenebilecek hastalıkların ortadan kaldırılmasında büyük rol oynayabileceği belirtildi.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/igneden-korkanlar-icin-asi-bandi-40503395

Siz de yorumunuzu paylaşın: