BESİN DESTEKLERİ DEĞİL SEBZE MEYVE YEMEK KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Vitamin C ve karotenoidleri (beta-karoten, alfa-karoten, beta-kriptoksantin ve likopen) meyve ve sebzelerden alanlarda akciğer kanseri riskinin yaş, ırk ve sigaradan bağımsız olarak yüzde 25-35 daha az olduğu bildirildi (1).

Montreal Üniversitesi uzmanlarının araştırmasına göre, karotenoidler erkek tiryakilerde, C vitamini ise kadın tiryakilerde daha fazla koruyucu etki gösteriyor.

Oysa kısa adı CARET ve ATBC olan çalışmalarda beta-karoten desteklerinin sigara içenlerde, özellikle de kadınlarda, akciğer kanseri riskini artırdığı tespit edilmiş ve sigara tiryakilerinin beta-karoten desteklerinden uzak durmaları tavsiye edilmişti (2, 3).

Araştırmacılar, karotenoid ve vitamin C ihtiva eden sebze ve meyvelerin kansere karşı korucu olmasını diğer besin ögeleri ve fitokimyasallardan da zengin olmaları ile açıklıyorlar.

Gelelim neticeye

Bu araştırma, vitamin, mineral, yağ asitleri ve antioksidanlar gibi besin desteklerinin hap olarak alındıklarında neden işe yaramadığını hatta tam aksine zararlı bile olduğunu bir kere daha ispat ediyor.

Vitamin, antioksidan ve diğer besin ögelerinin tabiatta tek başlarına değil diğer besin unsurları ile bir arada bulunmasının bir “hikmeti” olduğuna inanıyor ve bunun için de besin desteklerine karşı çıkıyorum.

Unutmayın, besin destekleri insanları sağlıklı beslenmeden uzaklaştıran hain tuzaklardır.

Balık yemek varken balık yağı hapı, yoğurt yemek varken probiyotik hapı, güneşlenmek varken D vitamini hapı içmek “alıklık”, tek tek vitamin alarak sağlıklı olacağını sanmak “akılsızlık” tır.

Parayla saadet hapla sağlık olmaz!

Omega 3 deposu balıkların neden bu kadar kolay oltaya geldiklerini bir kere daha düşünmenizi istiyorum.

Kaynaklar:

1. http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fonc.2017.00023/full

2. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199605023341802

3. http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/196991

Siz de yorumunuzu paylaşın: