EMZİRME MS RİSKİNİ DE AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bebeklerini 15 ay ve daha uzun süre emziren annelerin MS (multipl skleroz) riskinin yüzde 53 az olduğu bildirildi.

Neurology’ de yayınlanan araştırmaya göre, ilk adetin 15 yaşından sonra görülmesi de MS riskini azaltırken toplam yumurtlama süresi ve bunu belirleyen hamilelik, doğum sayısı, amenore epizotları, doğum kontrol hapı kullanımı , ilk doğumda anne yaşı gibi faktörlerin herhangi bir etkisi bulunmuyor.

MS teşhisi olan kadınların gebeliklerinde belirtilerin azaldığı ve emzirdikleri sürede de atak sıklığının azaldığı biliniyordu ama emzirmenin MS riskini azalttığı ilk defa bu araştırma ile ortaya konmuş oldu.

Emzirmenin meme ve yumurtalık kanseri, tip 2 diyabet ve kalp hastalıkları riskini azalttığı daha önceden biliniyordu.

Araştırmacılar, emzirmenin MS riskini azaltmasının seks hormonlarıyla ilgili olmadığını, bunun bağışıklık sisteminin olumlu etkilenmesinden kaynaklandığını düşünüyor.

Gebe hasta, gebelik hastalık değildir

Hastanede ve sezaryen yöntemiyle doğum yapan annelerin hem sütü geç geliyor ve yeterli olmuyor ve hem de bebeklere hemen mama başlanıyor.

Ağzı mamaya alışan çocuk da haliyle anne sütünü beğenmiyor.

Gebelik fizyolojik bir olaydır ve gebeye hasta, gebeliğe hastalık muamelesi yapılması modern tıbbın densizliklerinden biridir.

Hastanede doğum ve sezaryen rastgele ve isteğe göre değil, gerekli şartlar olduğunda mutlaka yapılması gereken hayat kurtaran müdahalelerdir.

Gelelim neticeye

BİR: Bizim nesil gibi, evde ve ebe yardımıyla dünyaya geldiğini sandığım yeni Sağlık Bakanı’ mızdan evde, ebeler vasıtasıya doğumun yaygınlaşması için gerekli girişimlerde bulunmasını diliyor ve bekliyorum.

Bunun evvel emirdeki şartı tabii ki yeterli sayı ve tecrübede ebe yetiştirilmesi ve sağlık sisteminin buna göre yapılandırılmasıdır.

İKİ: Kronik enflamatuar hastalıkların tümünün de hayat tarzındaki yanlış ve kusurlardan kaynaklandığını bu vesile ile bir kere daha hatırlatalım.

Kaynak: http://www.neurology.org/content/early/2017/07/07/WNL.0000000000004207

Siz de yorumunuzu paylaşın: