PROTEİNLİ DİYETLE BERABER ŞEKERLİ İÇECEK YAĞ YAKIMINI AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Proteinden zengin bir diyete şekerli meşrubat eklenmesinin vücudun daha fazla yağ depolamasına yol açtığı bildirildi.

Araştırmaya göre şekerli içecekler yeme arzusunu da artırıyor.

Daha önce yapılan çalışmalarda protein alımının artmasının besinlerin vücutta işlenmesi ve iştahı etkilediği belirlenmişti ve buna göre fazla protein yenmesi vücudun yağ yakma kabiliyetini artırıyordu.

Bu araştırma, proteinden zengin diyetle beraber şekerli meşrubatın zıt bir etkisi olduğunu, vücudun yağ yakmasının yavaşladığını gösteriyor.

Özel diyetler verilen 13 erkek 14 kadın toplam 27 sağlıklı genç erişkin “metabolic chamber” adı verilen izole odalarda takip edildi.

Bu odalarda yatak, lavabo, tuvalet ve mobilya ile hava basıncı ve sıcaklıkla beraber oksijen ve karbon dioksit seviyelerini ölçen donanım vardı.

Bu ölçümler sayesinde yiyeceklerin katılımcıların metabolizmalarını nasıl etkilediği, yani ne kadar kalori yaktıkları, yağ, protein ve karbonhidratları nasıl yaktıkları hesaplandı.

Katılımcılar bu odalarda 24 saat geçirdiler, her dönem öğleden sonra 4’ de başlıyordu ve 4’ de akşam yemeğini yiyor ve daha sonra ertesi sabaha kadar aç kalıyorlardı.

Katılımcılara sabah ve öğle yüzde 15 protein ihtiva eden yiyeceklerle beraber ya şeker ya da suni tatlandırıcı bulunan içecekler verildi.

Sabah şekerli içecek verilenlere öğle suni tatlandırıcılı, suni tatlandırıcılı içecek verilenlere ise şekerli içecekler verildi.

Katılımcılar kahvaltı ve öğle yemeğinden sonra 4 saat takip edilerek vücudun şekerli ve tatlandırıcılı içeceklere nasıl cevap verdikleri incelendi.

Daha sonra deneyler, her biri yüzde 30 protein ihtiva eden yiyeceklerle tekrarlandı.

Öğünlerde 17 gram yağ ve meşrubat dışı 500 kalori sağlayan aynı yiyecekler verildi.

Diyette protein artışının açlığı azalttığı ve doymayı sağladığı, erkeklerin kendilerini kadınlara göre daha aç ve doymamış hissettikleri tespit edildi.

Protein artışının, tuzlu ve yağlı yiyecek yeme arzusunu azalttığı ve erkeklerin bu tür yiyeceklere karşı daha iştahlı oldukları, diyetteki protein veya şeker türünün tatlı yeme isteği üzerine etkisinin olmadığı görüldü.

Yemekle beraber şekerli meşrubat verildiğinde yağ yakma kabiliyetinin yüzde 8 azaldığı ve şekerli içeceklerin yüksek kalorileri olmasına rağmen doygunluk yaratmadığı belirlendi.

Gelelim neticeye

Şekeri hayatınızdan çıkarmak için daha neyi bekliyorsunuz, şekerim?

Kaynak: https://bmcnutr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40795-017-0170-2

Siz de yorumunuzu paylaşın: