BAKANLIK PROTEİN TOZU İÇİN UYARDI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Ciddi sağlık riskleri taşıyan protein tozlarının tıp eğitimi almamış olan kişiler tarafından tavsiye edilmesini doğru bulmuyorum.

Protein tozlarını “gıda” değil emniyet ve etkinliği ispatlanmamış bir tür “ilaç” olarak görüyorum ve bunların sadece eczanelerde reçete ile satılması gerektiğini savunuyorum.

Bu uyarı suret-i haktan görünmek içindir.

Denetim elbette yapılacaktır ama mesele içlerinde ilaç katkı maddesi bulunması değildir.

Mesele ciddi ve hatta ölümcül riskleri olan, besin olmaktan çıkarak artık ilaç hüviyeti kazanmış bir ürünün antrenör ve diyetisyenler tarafından tavsiye edilmesi ve bunların eczaneler dışında rastgele satılması ve kullanılmasıdır.

Uyarı yetmez, adam gibi müeyyide gerekir.

***

UZMANLAR HABERTÜRK’ün gündeme getirdiği protein tozu gibi sporcu gıdaları konusundaki riske dikkat çekerken, bu ürünlere onay veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan kullanım uyarısı geldi. Bu ürünlerin, spor hocası ve diyetisyenlerin önerileri doğrultusunda kullanılması gerektiği belirtilerek özellikle kısa sürede yoğun kas yapma beklentisi ile protein tozu kullanım miktarının artırılmaması istendi.

Gazete Habertürk’ten Deniz Çiçek’in haberine göre Bakanlık, söz konusu ürünlerin içerik denetimlerinde ilaç katkı maddesi tespit edilmediğini kaydederken, olumsuzluk tespit edilen ürünlerin yurtiçine girişine izin verilmediğini de ifade etti. Yapılan denetimlerde içerik açısından mevzuata aykırı bir durum tespit edilemedi.

Bakanlığın hazırladığı Sporcu Gıdaları Tebliği’ne göre, sporcu gıdaları, sporcuların özel beslenme ihtiyaçlarının karşılanması ve performanslarının iyi düzeyde gösterilmesine yardım etmek için özel olarak formüle edilmiş gıdalar kapsamında yer alıyor. Söz konusu ürünü piyasaya arz eden işletmeler, bakanlıktan kayıt ve onay belgesi almak zorunda.

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/1585194-bakanlik-protein-tozu-icin-uyardi

 

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Çağan dedi ki:

    Gerçekten protein tozlarını veya diğer supplementleri ölüm tehlikesi içeren ilaçlar olarak mı görüyorsunuz ? gerçekten bu konuyla ilgili ne biliyorsunuz ? konu hakkında yazılan makalelerden, sağlık örgütlerinin dediklerinden ve laboratuvar sonuçlarından haberiniz var mı ? ne kadar iyi araştırdınız kanıt olarak ne kanıt gösterebilirsiniz bu ürünlerin zararlı olduguna dair ? bir çikolata içeriğinde laboratuvar sonuçlarında trans yağ tespit edilir zararlı denilir şeker fazla denir zararlı denilebilir. Bu ürünlerin gerçekten içeriklerinden haberiniz olduğunu sanmıyorum.

Siz de yorumunuzu paylaşın: