ALKALİ BESLENME: GERÇEK NE?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Op. Dr. Tayfun Balım‘ ın Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu’ nun “Alkali Yalanı” (1) yazısına cevabı:

Kan pH’sı güçlü tamponlama mekanizmaları sayesinde çok dar bir aralıkta ve mutlak bir şekilde sabit tutulur. Koma vs. gibi ciddi bir sebep olmadığı sürece de kan pH’sı kolay kolay değişmez.

Bu anlamda söylenenler doğru. Ancak yazarın yanıldığı nokta şudur: Kan pH’sı ile doku pH’sı aynı şey değildir. Kan pH’sı normal olmasına rağmen doku asidozu olabilir.

İnterstisiyel aralığın pH’sını ölçmek teknik olarak kolay değil. Yazar kan pH’sı ile doku pH’sının birbirine paralel seyrettiği kabulünden hareket etmekle hataya düşmüş.

Sayın Yörükoğlu’na kendi branşından bir örnek vererek sormak isterim: Derin ven trombozu sebebiyle bacağı şiş ve ödemli olan bir hastanın kan pH’sını ölçtüğümüzde normal buluruz.

Peki, bu hastanın ödemli bacak dokusunun pH’sı da normal midir? İnterstisiyel aralığın pH’sı her zaman kan pH’sı ile uyumlu olmayabilir.

Öte yandan alkali diyetçilerin düştüğü hata da şudur: Alkali su veya bikarbonat içerek doku asidozu düzeltilemez. Doku asidozuna sebep olan etken alkali eksikliği değildir ki.

Asıl sebep interstisiyel aralıktaki staz, toksik yük, hipoksi vs. gibi metabolizmayla ilgili sorunlardır. Metabolizmayı düzenlemeden, interstisiyel aralığın drenajını sağlamadan, dolaşımı rahatlatıp, oksijenasyonu artırmadan ve toksik yükü azaltmadan avuç dolusu bikarbonat da yenilse doku asidozu düzelmez.

Tam tersine fazla miktarda bikarbonat ve alkali tüketimi mide asidini azaltarak sindirim sisteminin koruyucu bariyerini ortadan kaldırır. Bunun sonucu helikobakter pilori enfeksiyonundan, disbiyosise, leaky guttan, bağırsak kandidasına kadar giden birçok patolojiye yol açar.

Kaynak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/04/07/etibba-diyor-ki/alkali-yalani/

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. gül dedi ki:

    Fevkalade, çok beğendim bu yorumu.

  2. kardelen dedi ki:

    Peki sayın hocam doku ph’ını düzeltmek için evde uygulayabileceğimiZ şeyler var mı? Ayrıca bizi bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederiz.

  3. zeki ogur dedi ki:

    Merhaba hocam i kinizede katılmıyorum bütün mikroorganizmalar solunum yapar ve oksijenle beslenir yani alakalı olayı hikaye kanser ve virutik hastalıklar oksijenle alakalı ile düzelir olayına katılmıyorum tek çare hastalık sonu frekans tedavisi diyorum

  4. ali ergençiçeği dedi ki:

    karbonat NaCO³ dür.
    mide asidi HCl dir.

    NacO³+HCl==NaCl+co²+H²O

    yani karbonat midede sadece TUZ a dönüşür . . asla bazik özelliği kalmaz . .
    kan PH ı ise zaten 7.3 dür . .
    Bu bilgi ile TOPLUM ZEKASI ile alay edildi . . çok insan zora düştü . .

Siz de yorumunuzu paylaşın: