ENERJİ İÇECEKLERİ KOKAİN BAĞIMLILIĞINA ZEMİN HAZIRLIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Maryland Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırmada enerji içeceklerinin kokain, alkol ve madde bağımlılığına zemin hazırladığı bildirildi (1).

Journal of Drug and Alcohol Dependence’ de yayınlanan araştırma 1099 gencin beş sene takip edilmeleri suretiyle gerçekleştirildi.

USA’ da her üç gençten biri enerji içecekleri içiyor ve bunların yarısı fazla miktarda enerji içeceği tüketiyor.

Sürekli olarak enerji içecekleri tüketenlerin ileride kokain alkol ve uyarıcı madde bağımlısı olma ihtimallerinin yüksek olduğu, buna karşılık enerji içeceklerini ağızlarına sürmeyenlerde bu tür bağımlılıkların görülmediği bildirildi.

Euromonitor verilerine göre USA’ da 2007’ de toplam satış hacmi 5 milyar dolar olan enerji içeceklerinin geçen seneki satış rakamları 11 milyar dolara ulaştı.

Bu içeceklerin en çok tüketilenleri arasında Red Bull, Monster, Amp and Rockstar bulunuyor.

Kısa adı ABA olan American Beverage Association sözcüsü ise, araştırmanın metodolojisini ve kapsamını tenkit ederek buradan bir sebep-sonuç ilişkisi çıkarmanın mümkün olmayacağını, bunların emniyetli olduklarının birçok araştırma ile ortaya konduğunu vurguluyor.

Gelelim neticeye

Enerji içeceklerinin madde bağımlılığına yol açabilecekleri bilgisi yeni olmadığı gibi, herhangi bir besin değeri olmayan bu içeceklerinin ani kalp durması, davranış bozuklukları, zehirlenmeler, felç, havale ve ölüme kadar gidebilen riskleri de biliniyor.

Bu içeceklerin zararlarını ve tamamen yasaklanması gerektiğini defalarca yazdım (2).

Kafası kıyak bir gençlik istemeyenler için gene tekrarlıyorum: Gençlerimizi gazozdan, kolalı içeceklerden koruyamadık; hiç değilse bu musibetten uzak tutalım.

Kaynaklar:

1. http://www.drugandalcoholdependence.com/article/S0376-8716(17)30332-0/fulltext

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/?s=enerji+i%C3%A7ecekleri

Siz de yorumunuzu paylaşın: