SİSTEME GÖRE VAR, SORDUĞUNDA YOK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tamoksifen ham maddeli meme kanseri ilacı ile ilgili spekülasyonlar bitmiyor. Bir taraftan Bakanlık açıklama yapıyor, piyasa verilen ve verilecek ilaç miktarını açıklıyor; Hazirandan bu yana piyasaya 115 bin kutu ilaç verildiğini bunun tüketimi karşılaması gerektiğini söylüyor.

Diğer taraftan Facebookta “Tamoksifen Bulamayan Meme Kanseri Hastaları” adıyla grup kuruluyor ve grup sözcüsü ilaca ulaşamayan 800 hastaya ilaç bulduklarını söylüyor. 

Karaborsa iddiaları..

Daha da vahim şeyler söylüyor. Bu ilacın karaborsasını yapan eczanelerden bahsediyor. 11 liralık ilaca yüzlerce lira istendiğinden bahsediyor.

Aynı şeyi Hürriyet Gazetesi’nin haberi de söylüyor. Bazı eczanelerin kaçakçı kaynaklı karaborsa ilaca aracılık ettiğini anlatıyor vaka vaka Mesude Erşan. Kaçakçıya telefon açan eczane görevlisini anlatıyor mesela..

Bakanlığa sorarsanız aldığınız açıklama şu; “İhtiyaç sahibi hastalar paniğe kapılıp stok yaptı ve bu da piyasadaki ilaç sayısını azalttı.” Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), vatandaşların endişelerini gidermek ve stok yapmalarını önlemek amacıyla, gelecek ay için 145 bin kutuluk ilaca yeni ithalat izni verdiğini söylüyor.

Açıklama standart..

Eczacı Odaları derseniz, standart açıklamalar ısıtılıp servis ediliyor bazılarında. Odatv.com’un 13.08.2017 tarihli haberinde, kaçak ilaçların hangi koşullarda üretildiği ve saklandığının bilinmemesi nedeniyle güvenli de olmadığını belirterek şöyle demiş örneğin İstanbul Eczacılar Odası Genel Sekreteri Serdar Göksan; “Bunların eczaneler kanalıyla satılmaması gerekirdi. Eczanelerin kaçak ilaç satması yasak”

Genel durum böyle. “Bu ilaç günümüz itibariyle eczanelerde bulunuyor mu?” sorusunun cevabı ise şu;

Tamoksifen etken maddeli meme kanseri ilacı, eczanelerde hem var hem yok..!

İlaç takip sisteminin “İlacım nerede” programına bakarsanız ülkenin bir bölümünde var, bir bölümünde yok. Batı illerinde ve bu illerin ilçelerinde bulunuyor. Hangi ilçenin hangi eczanesinde olduğunu birkaç tuş vuruşuyla görebiliyorsunuz. İTS sistemi verilerine göre büyük illerde yeterince eczanede var dersek bu yanlış olmayacaktır.

“İlacım nerede”de durum..

Diğer taraftan doğuya doğru ilerledikçe durum değişiyor. Birkaç örnek verelim. Bu yazı kaleme alınırken mesela;

Çorum merkezde var, önemli ilçesi Alaca’da yok, Osmancık’ta iki eczanede var.   

Gümüşhane merkezde 4 eczanede var, Kelkit’te yok.

Malatya merkezde var, önemli ilçesi Pötürge’de yok.

Yozgat merkezde 2 eczanede var, Mardin merkez’de yok..

Sistemde var, eczanede yok..

Ancak konunun önemli noktası şurası. İlaç Takip Sisteminde (ITS), o eczanede ilacın olduğunun görünüyor olması sorunu çözmüyor; çünkü şikayetler sistemde var göründüğü halde, eczaneye gidildiğinde “yok”, “bitti”, “gelmedi” gibi cevaplar alınabildiği yönünde.

Sağlık Bakanlığı bu noktada denetlemelerini sürdürüyor. ITS’de var görünen ancak gidildiğinde yok cevabı alınan eczaneler için sistemde görünen ilaç sayısı kadar “reçetesiz ilaç satma” işlemi uygulamaya başladı. Konunu ayrıca vergi yasaları tarafından da yaptırımı var. 

Kaynak: http://eczaciyiz.net/haber/recetesiz-satan-eczacinin-basi-cok-agriyacak-sisteme-gore-var-sordugunda-yok-nbsp/766890539

Siz de yorumunuzu paylaşın: