PESTİSİTLER BEBEKLERDE GELİŞİM KUSURLARINA SEBEP OLUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Geniş kapsamlı ve titiz bir araştırmada yüksek miktarlarda pestisit kullanılan alanlara yakın yaşayan kadınlarda erken doğum riskinin yüzde 8, bebeklerinde anomali (şekil bozuklukları) riskinin yüzde 9 fazla olduğu bildirildi.

Araştırma, Kaliforniya Üniversitesi uzmanları tarafından, 1997-2011 tarihleri arasında San Joaquin Valley’ de dünyaya gelen 500 bin çocuğa ait doğum kayıtlarının incelenmesiyle gerçekleştirildi.

Gelelim neticeye

Pestisitlerin masum olduğunu iddia edenlere duyurulur.

Kaynak: http://www.nature.com/articles/s41467-017-00349-2

***

EK 1 (9.10.2021): Klorpirifos (chlorpyrifos) 1965 yılından bu yana pestisit olarak birçok meyve ve sebzeye püskürtülmekte ve evlerde karıncalardan ve hamamböceklerinden kurtulmak için kullanılmaktadır.

20 yıldan fazla bir süredir pestisit klorpirifosun çocuklar için tehlikeli olabileceği endişesinden sonra, Çevre Koruma Ajansı (EPA) sonunda gıdalarda pestisit olarak kullanımını yasakladı.

Klorpirifos’ a yüksek oranda maruz kalan çocuklarda, zeka geriliği, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve yaygın gelişimsel bozukluklar için daha büyük risk altında oldukları gösterilmiştir.

Kaynak: https://www.health.harvard.edu/blog/ban-on-harmful-pesticide-what-parents-need-to-know-202109012581

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: