BÖLÜNMÜŞ UYKU RUH HÂLİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Sleep isimli dergide yayınlanan araştırmada “Bütün geceyi sık sık uyanarak yatakta geçirmek mi yoksa geç yatıp birkaç saat uyumak mı daha sağlıklı” sorusunun cevabı arandı.

Sağlıklı uykuları olan 62 erişkin bir uyku laboratuvarında üç gece ve gündüz geçirdiler ve her akşam uyumadan önce haleti ruhiyeleri ile ilgili soruları cevaplandırdılar.

Uykuları sırasında uyku dönmeleri ölçülerek her bir katılımcının hafif uykudan derin uykuya kadar uykunun farklı dönemlerinde ne kadar uyudukları belirlendi.

Bu kişilerin bir kısmı gece birkaç defa uyandırılırken bir grubun ise geç saatlere kadar uyumalarına müsaade edilmedi ama gece de uyandırılmadılar.

Kontrol grubunu oluşturan üçüncü gruptakilere müdahalede bulunulmadan sabaha kadar uyumaları sağlandı.

Üç gün sonunda yapılan değerlendirmede uykuları bölünen ve kısa süre uyuyanlarda ilk geceden sonra ruhi durumlarında bozulmalar tespit edildi ama sonraki gecelerde kısa süre uyuyanlarda bu durum düzelirken uykuları kesintiye uğrayanlarda herhangi bir iyilik görülmedi.

Ruh halindeki bu bozulmaların negatif ruh skalasında bildirdiklerinden bağımsız olarak gerçekleşmesi bölünen uykunun negatif duyguları artırmaktan ziyade pozitif duyguların baskılanması olarak değerlendirildi.

Kısa uyuyan ve uykuları bölünenlerin beyin dalgalarına bakıldığında, sık uyananlarda vücudun dinlenmesini ve yenilenmesini sağlayan yavaş dalgalı uykunun kısa süreli uyuyanlara nazaran daha az olduğu görüldü.

Gelelim neticeye

Bölünmüş uykunun ruh hâlimizi olumsuz etkilemesinden daha tabii ne olur bilemiyorum ve bunun için araştırma yapılmasını mantıksız ve manasız buluyorum.

Uyku bozuklukları da tıpkı günde üç ana üç ara öğün yemek gibi bizi sağlığımızdan eden unsurlardandır.

Sağlıklı bir hayat için her gece zifiri karanlıkta 7-8 saat uyumak ve öğleden sonra da kısa süreli “kestirmek” şarttır.

Yüce Allah’ ın sadece “Yürü” değil “Uyu ya kulum” dediğine de inanıyorum.

Yeter ki ayakta uyumayalım.

Kaynak:

http://time.com/4094734/interrupted-sleep-mood/

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. ali sacit dedi ki:

    Maşallah pek güzel uyuyorsunuz efendim. Güzel rüyalar diliyorum.

  2. İsmail Suat BAĞCI dedi ki:

    Kendiliğinden uyanmalar, tekrar uykuya dalmalar şeklinde bölünmüş uyku ile bu araştırmanın durterek uyandirmasi ile suni oluşturulan bölünmüş uykunun aynı ruh halini vermeyeceği aşikar . ?

  3. Kazım dedi ki:

    Sayın Hocam
    Sağlıklı yaşadığını iddia eden, sosyal sorumluluk
    Aşkına, sosyal medyada şifa dağıtan,insanlar,gecenin 2 sinde sorulan sorulara cevap veriyorlar. Muhtemelen yüksek dozda vitamin takviyeleri fazla miktarda enerji verdiği için uykuları geç geliyor. İşin enteresan tarafı soru soranların , sağlıklı insanlara bu saatte neden uyumadıklarını sormaması..buyurduğunuz gibi
    Ayakta uyumayalım..
    Saygılarımla

Siz de yorumunuzu paylaşın: