KALP KRİZLERİNİN SEBEBİ KOLESTEROL DEĞİL ŞEKERDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

18 ülkede yapılan geniş kapsamlı bir araştırmada kalp krizlerine bağlı erken ölümlerin sebebinin kolesterol değil şeker ve özellikle de işlenmiş şeker olduğu ortaya çıktı.

Lancet’ de yayınlanan ve kısa adı PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology) olan araştırma 35-70 yaşlar arasındaki 135 bin kişinin 7 sene takip edilmeleriyle gerçekleştirildi (1).

Bu sürede 5.796 kişinin öldüğü ve 4.784 kişinin de kalp krizi ve felç geçirdiği tespit edildi.

Katılımcıların sosyal, ekonomik durumları, hayat tarzları, geçmişteki hastalıkları ve güncel sağlıkları ile ilgili ayrıntılı bilgiler toplandı ve diyetlerine dair sorgu formlarını doldurdular.

Karbonhidrattan zengin diyetin çok yaygın uygulandığı, katılımcıların yarısından fazlasının kalorilerinin yüzde 70’ ini bunlardan sağladığı anlaşıldı.

Araştırmaya göre meyve, sebze ve bakliyat yemek de erken ölüm riskini azaltıyor ama bunların günde 3-4 defadan fazla yenmesinin ilave bir faydası da olmuyor.

Günlük diyetlerinin yüzde 35’ i yağdan oluşanlarda erken ölüm riski az yağlı yiyenlere göre yüzde 23 ve felç riski de yüzde 18 daha az bulundu.

Çok az (günlük diyetin yüzde 3’ ünden daha az) doymuş yağ tüketenlerde ölüm riskinin diyetlerinin yüzde 13’ ü doymuş yağdan oluşanlara nazaran daha yüksek olduğu tespit edildi.

Ölüm riski, fazla miktarda karbonhidrat tüketenlerde az tüketenlere göre daha az idi.

Günlük enerjinin yüzde 10’dan daha azının doymuş yağlardan sağlanmasının bir faydası olmadığı gibi bunun yüzde 7’ inin altında olmasının tam aksine zararlı olduğu da belirlendi.

Araştırmada trans yağların dikkate alınmamış olması ve besin ögelerinin spesifik olarak hangi gıdalardan alındığına bakılmamış olması önemli eksikliklerdir.

Günümüzdeki kılavuzlar günlük kalorinin yüzde 50-65’ inin karbonhidratlardan ve yüzde 10’ dan daha azının doymuş yağlardan gelmesi gerektiğini bildiriyor.

Araştırmanın uzmanlarından Dehghan “Sağlıklı bir diyette enerjinin yüzde 50-55’ inin karbonhidratlar ve yüzde 35’ inin doymuş ve doymamış yağlardan oluşması gerektiğini” söylüyor.

Propaganda hȃlȃ sürüyor

Kalp krizi ve felçlerin esas sebebinin trans yağlar ve omega-6’ dan zengin bitkisel yağlar ve şeker olduğu gerçeği hȃlȃ saklanmaya çalışılıyor.

Çok yakın bir zamanda fareler üzerinde yapılan ve mısır yağının meme kanseri riskini nesiller boyu artırdığını ortaya koyan çalışma bile “yağlı beslenme meme kanseri riskini artırıyor” başlığıyla topluma sunuldu (2).

Ne var ki artık halk bu algı operasyonlarına kanmıyor, bu yalancı dolmaları yutmuyor.

Gelelim neticeye

Senelerce kalp krizi ve felçlerin sebebinin kolesterol olduğu yalanı beyinlere kazındı ama güneş balçıkla sıvanmıyor.

Gerçekler günün birinde artık saklanamaz oluyor.

Dünya “ahlȃksızca” aldatılmış olduğunu artık anladı, gerçekleri ve doğruları görüyor ve biliyor. 

Bilgileri eğip bükenler de şunu gayet iyi bilsinler ki bu yaptıkları asla yanlarına kȃr kalmayacak.

Kaynaklar:

1. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32252-3/fulltext

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/09/01/yazilar/tip-yazilari/beslenme/yagli-beslenme-meme-kanseri-riskini-artiriyor/

***

EK 1 (29.7.2020): Çok fazla ilave şeker fazla kilolu olmasanız bile kalp hastalığından ölüm riskini artırıyor. 15 senelik çalışmada günlük kalorilerinin %25′ den fazlasını şekerden alanların kalp hastalıkların-dan ölüm riski 2 mislinden fazla bulundu. Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1819573

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Sevgi dedi ki:

    Daha dün yağlı besinler meme kanseri yapıyor diye bir yazı yayınlamıştınız. Üstelik o fareler üzerinde yapılan bir çalışma idi ve orada sorun da yağlı yemek değil mısırözü yağı yemek idi. İnsanlar üzerinde yapılan sadece bu çalışma değil, bunun gibi daha pek çok çalışma var ve hepsi de sağlıklı doymuş yağlar, zeytinyağı, avokado, Hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağlarla, omega 6′ dan fakir yağlarla beslenmenin hastalıklar önlediğini ve insan ömrünü uzattığını gösteriyor. Bilim dünyası bakalım bu yanlıştan ne zaman dönecek?

  2. zehra dedi ki:

    Bizi margarin vita yağı ayçiçek mısırözü kanola yağlarıyla hasta ettiler. Mis gibi tereyağ tukaka oldu ama şimdi gerçekler bir bir ortaya çıkıyor. Sağolun hocam bunda sizin katkınız da çok fazla. Bizler bunu biliyor ve takdir ediyoruz.

  3. Muhammet Enes dedi ki:

    Şeker en büyük zehirdir. Sigara ve alkolde olduğu gibi şekerli ürünlerin üzerinde de sağlık uyarısı bulunmalıdır.

Siz de yorumunuzu paylaşın: